top of page
  • Observer

Schoonheidssalons, kappers & fitness openen essentieel?

Teich

The Washington Post schrijft: “Terwijl andere landen schoorvoetend het normale leven proberen te hervatten, vindt Brazilië geen manier om alles te sluiten“. Het is dan ook geen wonder dat Brazilië goed op weg is om de macabere wereldleider te worden van het aantal dodelijke slachtoffers van covid-19. De meningen onder de Brazilianen zijn erg verdeeld, samenlopend met de uit de hand gelopen politieke polarisatie, duchtig gestimuleerd door een president die de pedalen kwijt is.


AvPaulistaProtestoDoria

Bolsonaro vaardigde gisteren, totaal onverwacht en zelfs tot verrassing van zijn zorgminister Nelson Teich (foto boven), een decreet uit dat een aantal activiteiten insluit bij de categorie “essentieel”, met name schoonheidssalons, kapperszaken en fitnessinstellingen.

Hij kan een dergelijk decreet uitvaardigen, maar het laatste woord ligt bij de gouverneurs en burgemeesters, aldus eerder bepaald door het hooggerechtshof STF. Vijf gouverneurs lieten meteen weten dat de nieuwe regels NIET zouden toegepast worden in hun staten: Rui Costa (Bahia), Camilo Santana (Ceará), Helder Barbalho (Pará), João Azevedo (Paraíba) en Paulo Câmara (Pernambuco). Anderen zullen ongetwijfeld hun voorbeeld volgen.


CostaRui

Nelson Teich wist van niets en werd geconfronteerd met het besluit van Bolsonaro tijdens een persconferentie: “Ik denk er zo over: als je een stroom creëert die voorkomt dat mensen besmet raken, voorwaarden scheppend zodat ze niet blootgesteld worden aan het gevaar, kun je er aan werken om weer iets toe te laten. Echter, dit als essentieel beschouwen en toelaten, is een eerste stap, een decreet ondertekend door de president. Werd dat vandaag bekend? Door wie? Het is het ministerie van Economie dat de essentiële activiteiten bepaalt. Het is mijn overtuiging dat elke beslissing in die zin afhankelijk is van het vermogen om het uit te voeren op een manier dat de mensen beschermd worden. Voor alle duidelijkheid: dit is een beslissing van het ministerie van Economische Zaken, niet van mijn ministerie”, aldus Teich.

Bolsonaro verdedigde zijn besluit door te zeggen: “Deze drie categorieën samen betekenen werkgelegenheid voor een miljoen mensen. Ik herhaal het: ik zal hier opnieuw voor bekritiseerd worden. De kwestie van het leven moet op een parallelle manier behandeld worden als de kwestie van de werkgelegenheid. Ik doorbreek hier geen enkele regels. Gezondheid is leven. Wie vandaag thuisblijft, een zittend leven leidt, zal zijn cholesterol verhogen, gestresseerd raken, een pak problemen. Als hij naar de fitness kan, uiteraard de normen respecterend van het ministerie van Gezondheid, dan zal hij een gezonder leven leiden”.

Het begint inmiddels duidelijk te worden dat de relatie tussen de president en de nieuwe zorgminister ook niet lang zal standhouden. Diverse journalisten trekken deze conclusie na de vaststelling dat het ‘haatkabinet’ reeds berichten verspreidt via de sociale media waarin Nelson Teich als communist bestempeld wordt.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Júlio Nascimento - PR
Roberto Parizotti / Paula Froes - GovBa

#NelsonTeich #BraziliëNieuwsOnline #CamiloSantana #JoãoAzevedo #JairBolsonaro #RuiCosta #TheWashingtonPost #Coronavirus #HelderBarbalho #COVID19 #PauloCâmara

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page