top of page
  • Observer

Senator zet zware middelen in

CDshotTwitter

In de rechter kolom van Brazilië Nieuws staat te lezen “Brazilië houdt niet op te verbazen, zowel tijdens vette- als in magere jaren”. Zelfs wie het nieuws uit dit Latijns-Amerikaanse land van nabij volgt en een en ander gewend is, kan soms alleen maar concluderen “Dit is ongelooflijk, onvoorstelbaar”. De noordelijke staat Ceará, bekend bij vele toeristen omwille van de populaire stad Fortaleza met het pretpark Beach Park, het strand van Cumbuco, Jericoacoara e.v.a. paradijselijke plekjes, heeft momenteel te lijden onder een staking van de militaire politie (MP), met alle gevolgen van dien.

De eerste protesten begonnen al in december van vorig jaar, met een bezetting van de gemeenteraad en eisen voor loonsverhoging. Er kwam een voorstel van de regering van Ceará op 31 januari, om het salaris van een eenvoudige soldaat bij de MP, momenteel R$ 3.200 (€ 680), geleidelijk aan te verhogen om ten laatste in 2022 tot R$ 4.200 (€ 895) te komen. Het gaat niet alleen om leden van de PM, maar ook om militaire brandweerlui, leden van de burgerlijke politie en experten.

Op 6 februari kwam er een nieuw protest in het stadhuis: het voorstel werd niet aanvaard. Op 10 februari komt er een ontmoeting tussen leden van de politie en afgevaardigden van de regering van Ceará. Die leverde niets op. Bij een tweede ontmoeting, op 13 februari, wijzigde de regering het finale bedrag van R$ 4.200 naar R$ 4.500. Na de ontmoeting liet de regering weten dat er een akkoord bereikt werd. Helaas, een groep politiemannen, aangesloten bij een associatie voor militairen, bleef ontevreden.

De regering probeerde een staking te voorkomen en stapte naar het gerecht om een verbod te laten opleggen tegen mogelijke acties. Dat verbod kwam er vorige maandag 17 februari. Een dag later begon de herrie. Een groep politiemannen begon met acties die door het secretariaat voor de veiligheid van Ceará beschouwd werden als “vandalisme” en “muiterij”. Drie agenten werden opgepakt omdat ze een voertuig van de politie insloten en de banden liet leeglopen. Het ging van kwaad naar erger.

Mannen met een kap over het hoofd drongen binnen in de kazernes van de politie, haalden er voertuigen van de politie weg en saboteerden de banden. Gouverneur Camilo Santana (PT) stuurde de burgerlijke politie de straat op om te patrouilleren. In de stad Sobral, op 230km van Fortaleza, werden handelaars verplicht door mannen met een kap op het hoofd om hun zaken te sluiten.

Senator Cid Gomes (PDT), broer van ex-presidentskandidaat Ciro Gomes, beklom een graafmachine in een poging om een toegang te forceren tot een kazerne van de politie die bezet was (niet echt een goed idee). Hierbij werd hij beschoten en kreeg twee kogels in zijn lichaam. Gomes werd hierna afgevoerd naar een hospitaal (foto boven), maar gelukkig ging het niet om levensgevaarlijke verwondingen (foto hieronder).

CidHospital

De minister van justitie Sérgio Moro stuurde inmiddels troepen van de Força Nacional naar Ceará, om de veiligheid van de burgers te waarborgen.

Ministers van het hoogste gerechtshof STF, Alexandre Moraes en Ricardo Lewandowski, spraken vandaag hun afschuw uit over de muiterij van de politie, en gebruikten hierbij woorden als “illegaal, ontoelaatbaar en gevaarlijk”. De grondwet verbiedt stakingen door de politie.

Het mocht natuurlijk niet ontbreken: commentaren van de Bolsonaro clan op de roekeloze daad van de senator. Eduardo Bolsonaro twitterde: “Ongelooflijk dat een senator van de republiek een dergelijke stommiteit uithaalt, zonder een minimum aan intelligentie, militairen en hun families blootstelt aan een onnodig risico op een dergelijke delicaat moment”. Ciro Gomes, broer van Cid, antwoordde: “Volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro, zal het echt nodig zijn dat wij ons laten ombrengen vooraleer we kunnen voorkomen dat milities de staat Ceará komen controleren, net zoals het canaille van uw familie deed met Rio de Janeiro?” . Ciro Gomes verwijst hierbij naar de verhouding tussen senator Flávio Bolsonaro en de militieleider Adriano da Nóbrega die vorige week doodgeschoten werd door de politie van Bahia.

Bron: G1

Foto's: Twitter

#CiroGomes #RicardoLewandowski #Jericoacoara #Ceará #BraziliëNieuwsOnline #AlexandredeMoraes #Cumbuco #CamiloSantana #BeachPark #ForçaNacional #EduardoBolsonaro #CidGomes #FlávioBolsonaro #AdrianodaNóbrega #STF #Fortaleza #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page