top of page
  • Observer

Shit happens

Va-Surfar

De foto hierboven laat een bord zien aan een Braziliaans strand met het opschrift “Tá stressado? Vá SURFAR” (Ben je gestrest? Ga SURFEN). Aan meer dan 2.000km van de uitgestrekte kustlijn van Brazilië is dat momenteel niet zo ‘n goed idee, ook al zijn er nog steeds waaghalzen die zich toch in de zee wagen, en lopen ze het risico op om zich nadien te gaan aanmelden bij een medische hulppost om olievlekken te verwijderen. Het vieze goedje drijft onder de waterspiegel en blijft kleven aan het lichaam voor wie ermee in contact komt. Zoals eerder reeds gemeld: het gaat om de ergste milieuramp in de geschiedenis van de Braziliaanse stranden in het noordoosten, stranden die bekendstaan als paradijselijk en jaarlijks vele honderdduizenden toeristen aantrekken, uit binnen- en buitenland. Maar waar komt die olie nu vandaan? Er is geen enkele melding van een gezonken olietanker of een ramp met een of andere boortoren.

Een aantal stalen van het pekzwarte goedje werden onderzocht door specialisten, o.m. van het staatsoliebedrijf Petrobras. Zij houden vol dat het niet om olie gaat van Braziliaanse oorsprong. De onderzoeken identificeerde de stalen olie met de “genen” van olie die in buurland Venezuela geproduceerd wordt. Gezien de afstand over zee, gaat het mogelijk om een spookschip dat olie ging ophalen in dat land, aldus de opgelegde economische strafmaatregelen omzeilend. Dergelijke smokkelschepen schakelen hun transponders uit zodat ze niet gevolgd kunnen worden door satellieten.

Een studie, gerealiseerd door de federale universiteit van Rio de Janeiro, op verzoek van de Braziliaanse Marine, slaagde erin om, voorlopig althans, het gebied in kaart te brengen van waaruit de ruwe olie vertrok in de richting van de Braziliaanse stranden, dit sinds september van dit jaar. Het gebied begint op een afstand van 600 á 700km afstand van de Braziliaanse kust, in internationale wateren, ter hoogte van de deelstaten Sergipe en Alagoas. Het is vooralsnog niet mogelijk om een bepaald punt aan te duiden van het lek, enkel maar een groot gebied van waaruit de olie afkomstig is. Het is ook niet mogelijk om te bepalen wanneer de olie in de oceaan terechtkwam. Een onderzoeker legt uit dat de ruwe olie, nadat ze in contact komt met het zeewater, chemische veranderingen ondergaat waardoor de smurrie daalt onder de zeespiegel, en niet meer zichtbaar is voor satellieten. Hij zegt ook dat er minstens nog een maand of anderhalve maand studie zal nodig zijn om meer details bloot te leggen.

Merkwaardig is de vaststelling dat buitenlandse media erg weinig aandacht schenken aan een ramp van dit formaat, dit terwijl het nog maar anderhalve maand geleden is dat de wereld schokkend reageerde op de branden in het Amazonegebied, en de verklaringen van president Bolsonaro in dat verband. Bolsonaro reageerde nu wel. In zijn gebruikelijke stijl wees hij eerst naar Venezuela, zonder het land bij naam te noemen. Deze week zei hij dat het waarschijnlijk om een misdadige reactie ging tegen de privatiseringsplannen van de regering m.b.t. het pré-sal olie ontginningsgebied aan de kust van Rio de Janeiro. Noch het ene noch het andere is erg waarschijnlijk, en past in de extreemrechtse ideologie van de huidige Braziliaanse president. Nicolas Maduro is geen doetje, en zal zeker geen moment aarzelen om de economische strafmaatregelen tegen zijn land te ontwijken indien hij daar de kans toe heeft. En dan blijft er maar één conclusie over: shit happens.

Wat dat precies betekent, ziet u op de beelden hieronder. Die beelden zeggen meer dan 1.000 woorden.


Oil1
Oil2
Oil3
Oil4
Oil5
Oil6

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Clemente Coelho Júnior - Instituto Bioma Brasil
Lu Rochas - Semas / Diego Nigro - SEI

#Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #Amazonas #Petrobras #Sergipe #NicolasMaduro #Alagoas #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page