top of page
  • Observer

Shoot to kill

ShootToKill

Senator Flávio Bolsonaro liet zich vandaag voor het eerst uit over de dood van ex-kapitein Adriano da Nóbrega en vroeg om de crematie van het stoffelijk overschot tegen te houden, en dat er meer duidelijkheid zou verschaft worden over de operatie waardoor hij het leven liet. De uitspraak werd gepubliceerd op Twitter en vormt de eerste officiële reactie van de familie Bolsonaro op de gebeurtenissen. Het gerecht in Rio de Janeiro legde vanmorgen al het verbod op om het lichaam te cremeren. De crematie was een verzoek van de moeder en de broers van Adriano. De ceremonie was voorzien om 10u in de voormiddag, maar werd gecanceld.

De verantwoordelijke rechter schreef in haar besluit: “Adriano kwam niet om het leven door een natuurlijke oorzaak. Daarnaast ontbreken de nodige attesten om het lichaam te verplaatsen, en de registratie van het verslag van de feiten dat meer duidelijkheid kan brengen”.

De feiten

Zeventig agenten van de Baiaanse Bope, een goed getrainde elite eenheid, omsingelden vorige zondagochtend de voortvluchtige militieleider Adriano Magalhães da Nóbrega in een sítio nabij het stadje Esplanada, niet ver van de grens tussen Bahia en Sergipe. Een week daarvoor wist hij te ontsnappen uit een eerste omsingeling, in het bekende vakantieoord Costa de Sauípe. Van daaruit vluchtte hij eerst naar Esplanada, en later naar een buitenverblijf van raadslid Gilson Neto (PSL). De politicus zegt dat hij nergens van afwist, nog minder dat hij op de hoogte was van de aanwezigheid van Adriano in zijn eigendom: volgens Neto was Adriano er gewoon binnengedrongen, op de vlucht voor de politie.

SitioAdriano

De sítio ligt in een geïsoleerd gebied, zonder buren. De voortvluchtige was alleen, maar wel gewapend met een geweer en een pistool. Er werden ook 13 gsm’s aangetroffen. Hij zou gereageerd hebben op de poging tot arrestatie door te vuren op de agenten. Die schoten hem dood.

Volgens de officiële versie werd Nóbrega nog levend naar het hospitaal gebracht van de stad Esplanada, maar overleed toen hij aankwam. Een bron uit dat hospitaal zegt dat Adriano niet meer leefde toen hij binnengebracht werd. Bij het weghalen van Adriano uit de sítio nadat hij neergekogeld was, werd de plek van de confrontatie gewijzigd. Er zou sprake kunnen zijn van een executie. Immers, indien het louter ging om iemand in hechtenis te nemen die alleen in een huis verblijft in een geïsoleerd gebied, dan hadden de agenten ook anders kunnen te werk gaan, zoals een waarschuwing geven en wachten tot de man zich overgeeft. De ‘shoot to kill’ actie werd ook niet gefilmd, ondanks dat het over een affaire ging met nationale repercussie.

Nóbrega, totaal omsingeld en enkel in het bezit van een geweer en een pistool, kon zich alleen maar overgeven, zelfs indien hij eerst al zijn munitie zou opgebruiken. De manschappen drongen de woning binnen en doodden hem. Alles wijst erop dat hij uit de weg geruimd werd omdat hij teveel wist.

Nóbrega neemt zijn geheimen mee naar zijn graf. Die hadden van pas kunnen komen om een gerechtelijk akkoord af te sluiten, in ruil voor een lichtere straf. Wie had iets te winnen bij zijn dood? Enkel de politie van Rio de Janeiro en het openbaar ministerie kunnen hierop antwoorden. Het ziet er niet naar uit dat dit antwoord er ooit zal komen. Eerder nooit. Volgens de advocaat van Adriano ging het wel degelijk om een “queima do arquivo”, vrij vertaald: het uitschakelen van een belangrijke getuige.

De echtgenote

Op de vooravond van de schietpartij in Bahia werd Júlia Emília Mello Lotufo, de vrouw van Adriano, tegengehouden bij een wegcontrole ter hoogte van de stad Vitória da Conquista (eveneens in Bahia). Zij zou daarna gebeld hebben naar Adriano om hem te waarschuwen dat er overal naar hem gezocht werd in de deelstaat. Dit zou Adriano erg zenuwachtig gemaakt hebben, aldus Leandro Abreu Guimarães, eigenaar van de fazenda waar Adriano enkele dagen verbleef vooraleer hij in laatste instantie zich ging verschuilen in de eerder vermelde sítio, enkele kilometers verder. De familie, inclusief twee kinderen, was al minstens 15 dagen in Bahia en verbleven samen met Adriano in een luxueus vakantiehuis in Porto de Sauípe hij plots op de vlucht sloeg, richting Esplanada. De politie deed een poging om hem op te pakken in dat vakantieverblijf, maar dat mislukte.

De mening van Lula

Een volksvertegenwoordiger uit Bahia die anoniem wil blijven, zegt dat ex-president Lula erg misnoegd was toen hij het nieuws te horen kreeg, vooral omdat dit gebeurde in Bahia waar gouverneur Rui Costa (PT) regeert. Volgens Lula vormde Nóbrega een wandelend archief, met een schat aan informatie over de connecties tussen voormalige raadgever, Fabrício Queiroz, en de Bolsonaro clan die hij beschouwt als de grootste dreiging tegen Braziliaanse democratie in het algemeen, en tegen de arbeiderspartij in het bijzonder.

Bron 1Bron 2

Foto's: YouTube

#CostadeSauípe #BraziliëNieuwsOnline #Twitter #RuiCosta #FabrícioQueiroz #FlávioBolsonaro #Lula #Bahia #Esplanada #AdrianodaNóbrega #VitóriadaConquista #Bope

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page