top of page
  • Observer

Situatie Heineken Brasil heerlijk noch helder

HeinekenAlagoinhas

Sinds de helft van vorig jaar circuleren er onrustwekkende geruchten over het voortbestaan van de Heineken productie eenheid in Alagoinhas (op 118km van Salvador), Bahia. Heineken investeerde meer dan 3 miljard reais om de fabrieken van Brasil Kirin op te kopen, voorheen eigendom van Schincariol. Het ging toen om onregelmatigheden met het milieu en met de Braziliaanse fiscus, zowel op federaal vlak als in de deelstaat. De installaties van de brouwerij zijn de grootste in het noordoosten van Brazilië.

Een besluit van het STJ (Superior Tribunal de Justiça) legde een termijn vast van drie werkdagen opdat het nationaal mijnagentschap voldoet aan verschillende bepalingen, inclusief de annulering van een besluit uit 1996 dat rechten geeft aan de brouwerij om op dat terrein in Alagoinhas te produceren. De regio staat bekend voor zijn grote ondergrondse watervoorraad.

Indien deze resolutie van 20 jaar geleden omgekeerd wordt, dan wordt Heineken verplicht om het onttrekken van water uit de bodem stop te zetten in Bahia, met onmiddellijke gevolgen voor de productie. Het niet opvolgen van de beslissing van het STJ, ondertekend door minister Napoleão Nunes Maia Filho, legt een dagelijkse boete van R$ 10.000 op aan de directeurs van nationale mijnagentschap.

Als alternatief zou het bedrijf miljoenen reais schadevergoeding kunnen betalen aan een ondernemer die, in 1996, toelating vroeg om fosfaten te ontginnen in dat gebied – en het recht verkreeg om dat te doen op het terrein waar nu de brouwerij Heineken actief is.

Bron

#Schincariol #BraziliëNieuwsOnline #Heineken #AgênciaNacionaldeMineração #STJ #Bahia #Alagoinhas #BrasilKirin

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page