top of page
  • Observer

Slaapwel kiezer

Debate-Rede

Een debat tussen presidentskandidaten zou de kiezer moeten helpen om een keuze te maken, en helpen om te ontdekken wat de respectievelijke kandidaten willen verbergen. Dat gebeurde tot nog toe niet. De “presidenciáveis” volgen de uitgestippelde weg van hun marketeers.

In het recente debat op Rede TV verklaarde MDB-kandidaat Henrique Meireles: “Ik ben geen politicus”. Maar hij werd wel al verkozen als volksvertegenwoordiger (in 2002, voor de PSDB), was lid van drie verschillende politieke partijen (PSDB, PSD en de MDB) en minister in twee verschillende regeringen. Het woord “bank” komt niet meer uit zijn mond, enkel dat hij voorzitter was bij een “grote financiële groep” (Bank Boston, Centrale Bank, Lazard Americas, Banco Original).

Jair Bolsonaro, een dolgedraaide rechtse extremist, hield vol dat dat hij de vrouwen niet discrimineert: “Het is een pertinente leugen dat ik ooit de stelling verdedigde dat een vrouw minder moet verdienen dan een man”. Eerder zei hij al eens als gast in het programma van presentatrice Luciana Gimenez, ex-liefje van Mick Jagger: “Ik zou geen gelijk loon uitkeren”.

Marina Silva (Rede) was ook niet echt samenhangend in haar verklaringen en beschuldigde Aécio Neves (PSDB) van “zware corruptiefeiten”, hierbij over het hoofd ziende dat ze een alliantie afsloot met de ‘tucano’ in 2014. Ze zei ook dat de regering Temer “geen wettelijke bestaansreden heeft”, maar vergat erbij te zeggen dat zij voor de afzetting van Dilma was, waardoor Temer aan de macht kwam.

Geraldo Alckmin (PSDB) benadrukte dat het de regering van Fernando Henrique Cardoso (PSDB) was die het Plano Real invoerde. In werkelijkheid gebeurde dat toen FHC minister van financiën was in de regering Itamar Franco (MDB), in 1994.

Ciro Gomes (PDT) herhaalde tot vervelens toe (vijf maal om precies te zijn) dat hij de wanbetalers van de zwarte lijst zou halen, van de SPC (kredietregistratiebureau). Het gaat om een totaal van 63 miljoen Brazilianen.

Álvaro Dias (Podemos) herhaalde vier keren dat hij Sérgio Moro zou aanduiden als zijn minister van justitie.

Guilherme Boulos (PSOL) kwam driemaal terug op zijn stokpaardje “Fifty Shades of Temer”.

Showman Cabo Daciolo (Patriota) zorgde voor zijn gebruikelijke portie surrealisme, bleef de naam van de Lord (Deus) erbij halen, om later te zeggen: “Ik ben hier niet om een religieuze preek te houden”. Op het einde van het debat verklaarde hij: “Braziliaanse natie, dit is hier een groot theater, een grote leugen, enkel beloftes. Het gaat hier om dezelfde lui die al jaren politiek bedrijven”.

Misschien had hij gelijk. Maar op dat moment (na middernacht) waren de meeste kiezers doodmoe.

Slaapwel kiezer.

Foto: TV Rede

#CiroGomes #AécioNeves #GeraldoAlckmin #LazardAmericas #BraziliëNieuwsOnline #CaboDaciolo #ÁlvaroDias #LucianaGimenez #BancoOriginal #JairBolsonaro #ItamarFranco #BancoCentral #MarinaSilva #FernandoHenriqueCardoso #MichelTemer #BankBoston #RedeTV #HenriqueMeireles #DilmaRousseff #GuilhermeBoulos #SérgioMoro #SPC

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page