top of page
  • Observer

Slechts 2 miljard in de zak van de Kerstman

PapaiNoelCamara

Het Braziliaanse parlement zette het jaar goed in voor wat betreft de verwachtingen van de bevolking: in die dagen wees een Datafolha peiling uit dat een meerderheid (56%) geloofde dat volksvertegenwoordigers en senatoren goed werk gingen verrichten. Dat deden ze ook in de daaropvolgende maanden, actiever als nooit tevoren, werkend aan onderwerpen van publiek belang, onafhankelijk van de wensen en grillen van de uitvoerende macht.

De jongste peiling, vandaag bekendgemaakt, laat zien dat het behaalde resultaat in het begin van 2019 met negen punten naar omlaag ging: nu denkt slechts 45% van de Brazilianen dat de parlementairen goed werk leveren. Wat gebeurde er waardoor het parlement plots de meerderheid verloor? De meest evidente verklaring moet ongetwijfeld gezocht worden in de noodlottige discussies over het kiesfonds dat de heren en dames in het parlement tot op een onverdedigbaar niveau wilden verhogen. Dat komt neer op de oude manier van politiek bedrijven, onrechtvaardig en, uiteraard, afgewezen door de bevolking.

President Bolsonaro kreeg nu van hen een overwinning in de schoot geworpen, tenminste, zo werd hun opgave geïnterpreteerd: de volksvertegenwoordigers zagen af van de intentie om het kiesfonds op te trekken tot R$ 3,8 miljard en gaan nu akkoord met het oorspronkelijke bedrag dat de regering voorstelde, met name R$ 2 miljard. Ze bogen het hoofd omdat een veto van de president in de lucht hing waardoor er helemaal geen geld, of veel minder zou beschikbaar zijn voor hun electorale ambities.

De nederlaag van de wetgevende macht is in werkelijkheid geen overwinning van de uitvoerende macht, omdat R$ 2 miljard, samen met de R$ 930 miljoen voor het partijfonds, nog altijd bijna 3 miljard betekent om de politieke partijen te financieren. Het betekent ook dat de partijen zich nu moeten gedragen als eender welke privé entiteit en op zoek gaan naar eigen middelen, hetzij door het inschakelen van vrijwilligers, een efficiënt gebruik van de sociale netwerken, het inrichten van evenementen om fondsen binnen te halen, allemaal acties die een aanwezigheid vragen in de traditionele berichtgeving, of zelfs gewoon op straat, tussen de bevolking.

De finale uitkomst van deze kwestie is geen goede oplossing. Het parlement had het jaar kunnen afronden met een goede beoordeling door de kiezers die zij vertegenwoordigen, maar eindigen nu op een laag niveau. Wel verdiend, zo zullen velen denken.

Bron

Foto: Vinicius Loures - Câmara dos Deputados

#BraziliëNieuwsOnline #Datafolha #JairBolsonaro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page