top of page
  • Observer

Soort zoekt soort


Nelson Piquet (foto) was een zeer succesvolle Braziliaanse Formule 1-coureur, die drie keer wereldkampioen werd in de jaren '80. Tegenwoordig is Piquet een succesvol zakenman in Brazilië, onder andere in een firma met tracking producten voor voertuigen, niet alleen dat, hij liet zich recentelijk opvallen in negatieve zin.


Vorige week werd de 70-jarige kampioen veroordeeld tot een boete van R$ 5 miljoen, een morele schadevergoeding voor racistische en homofobe opmerkingen aan het adres van de Engelse piloot Lewis Hamilton. Het gaat om een video uit 2021 waarin hij refereerde naar Lewis, die later verspreid raakte via de sociale media. In de opname is te horen hoe Nelson Lewis omschreef als een "neger" toen hij commentaar gaf op een ongeval waarbij de Engelsman en de Nederlandse Red-Bull piloot Max Verstappen betrokken waren, tijdens de Formule 1 Grand Prix van Silverstone. In een andere opname ging hij zover om te zeggen dat "het negertje zich te vaak in de k*nt liet n**ken ten tijde van dat ongeval".


Het is een publiek geheim dat de voormalige Formule I piloot een bolsonarist is, en dat werd gisteren wel erg duidelijk toen de krant Estadão ontdekte dat hij uitgekozen werd door ex-president Bolsonaro om tientallen geschenken voor hem te bewaren, waaronder de diamanten die in de voorbije weken in het nieuws kwamen, en die de kapitein beschouwde als een "appeltje voor de dorst".


De plaats waar de cadeautjes bewaard werden staat bekend als "Fazenda Piquet", gelegen in Lago Sul, een van de nobelste regio's van de hoofdstad. Volgens de krant verliet alles wat bestemd was voor het eigendom van Piquet de paleizen Planalto (regeringsgebouw) en Alvorada (presidentiële woning) via de private garages. Dit gebeurde vorig jaar in december, toen Bolsonaro zijn verhuis begon te organiseren, nadat hij de verkiezingen verloor. Het was kort daarna dat hij een vliegtuig van de FAB (Braziliaanse luchtmacht) naar de luchthaven van Guarulhos stuurde, een poging om het koffertje met diamanten dat bestemd was voor Michelle Bolsonaro (volgens minister Bento Albuquerque die het kostbare geschenk meebracht uit Saoedi Arabië), te recuperen. Dat koffertje met een inhoud ter waarde van R$ 16 miljoen, werd door inspecteurs van de Receita Federal (douane) in beslag genomen.


Dit alles wijst erop dat het echt wel de bedoeling was van Bolsonaro om de dure steentjes voor zichzelf te houden door ze naar de fazenda van Piquet te sturen, in plaats van ze ter beschikking te stellen van de staat, zoals het hoort. Andere items zoals boeken, brieven e.d. meer werden naar het nationale archief en dito bibliotheek in Rio de Janeiro gezonden, als eigendom van de Braziliaanse staat. De juwelen werden gezien en behandeld als persoonlijke eigendom.


Estadão - Correio Brasiliense


Foto: Marcello Casal Jr/Agência Brasil

6 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page