top of page
  • Observer

Spijtoptanten

BolsoGentiliLobao

Columniste Vera Magalhães (Estado de São Paulo) schreef een indringend stukje over de ‘kop noch staart’ verklaringen van president Bolsonaro onder de kop “Jair in zijn klein wereldje”. Zij komt tot de conclusie dat de Braziliaanse leider ervan uitgaat dat de wereld verdeeld is tussen links en rechts, brave mensen en bandieten, vrienden en vijanden, als het ware een ‘Schild en Vriend’ samenleving.

Het ontbreekt niet aan redenen voor haar visie. De journaliste verwijst naar de verklaringen aan het adres van Duitsland en Noorwegen die hun donaties voor de strijd tegen het kappen in het regenwoudgebied introkken. Beide landen schonken sinds 2009 reeds een totaal van 3,4 miljard reais voor het Amazonië Fonds, beheerd door de bank BNDES. Noorwegen kreeg te horen: “Dat ze dat geld maar gebruiken om Duitsland te herbebossen”, en, “Is dat niet het land dat op walvissen jaagt?” .

Naast dergelijke milieukwesties wijst Magalhães ook op de manier waarop de president zich wil moeien met de verkiezingen in buurland Argentinië, rechtstreeks ingaande tegen iedere handleiding in de diplomatie, en daar bovenop ook nog dreigend met een uitstap uit de Mercosul hetgeen ook dat verdrag op de helling zou zetten.

Vergelijkbare berichten worden ook gepubliceerd in andere kranten en tijdschriften. Opmerkelijk is ook de gewijzigde houding van bekende Bolsonaro aanhangers als de humorist Danilo Gentili en zangers Lobão en Fagner.

Danilo Gentili stond ervoor bekend om de Bolsonaro troepen aan te wakkeren met zijn grappen en preken, gekenmerkt door een hevig anti-petisme, en steun voor de ideeën van de nieuwe president. Dat gebeurde niet onopgemerkt. Op 30 mei l.l. werd Bolsonaro de eerste leider van de uitvoerende macht die geïnterviewd werd door Danilo in zijn programma The Noite, bij SBT (de televisiezender van Silvio Santas). Het werd een gemoedelijk praatje. Dat wijzigde later nadat de humorist een reeks kritieken gaf op het besluit van de president om zijn zoon Eduardo te benoemen als ambassadeur in Washington. Op 17 juli, zes dagen nadat de intentie van de president bekend werd, zei de humorist op de televisie dat hij het een goed initiatief vond “omdat er op die manier minstens één Bolsonaro minder in de weg zou lopen van de regering”. Gentili toonde daarbij een afbeelding van Eduardo met een pet waarop de slogan “Make mamata great again”, een woordspeling op de bekende slogan van Donald Trump. Eduardo reageerde en beiden hadden een woordenwisseling op Twitter. Het Bolsonaro leger op de sociale media keerde zich plots tegen de humorist.

Danilo Gentili was niet de eerste die spijt kreeg van de gegeven steun aan Bolsonaro. Een van de luidruchtigste fans van de verkozen president tijdens de verkiezingscampagne, rockzanger Lobão, stapte ook uit de supportersclub, ergens in de maand mei: “Het ontbreekt hem aan de nodige intellectuele capaciteit om Brazilië te leiden”, zo verklaarde hij tijdens een interview. Nadien begon hij het woord “Bolsomico” te gebruiken en stelde zich beschikbaar om mee te werken aan een impeachment procedure. Zanger Fagner was wat discreter en zei dat hij Bolsonaro steunde omdat hij “verandering” wenste. Fagner gaf publiekelijk toe dat hij spijt had van die steun, tijdens een interview in het programma ‘Conversa com Bial’ (O Globo), in juni: “Het lijkt erop dat hij denkt dat hij nog steeds campagne voert. Hij geeft de indruk een amateur te zijn”.

Naast deze bekende Brazilianen zijn er ook een pak anonieme voormalige aanhangers die nu hun ontevredenheid uiten via de sociale media en hun profiel inspireren omschrijvingen als ‘Jair Me Arrependi’ (Jair ik heb spijt van mijn keuze – 140.300 volgers) en ‘Bolsominions Arrependidos’ (95.600 volgers). Deze desillusie kent een echo in peilingen. De jongste Datafolha peiling, uitgevoerd in juli, toont aan dat 61% vindt dat Bolsonaro minder deed voor het land dan zij verwacht hadden.

Het ziet ernaar uit dat alsmaar meer Brazilianen deze regering “niet meer leuk vinden”.

Bron 1Bron 2

Foto's: Facebook

#SBT #PedroBial #Datafolha #BraziliëNieuwsOnline #VeraMagalhães #DonaldTrump #JairBolsonaro #BNDES #DaniloGentili #Lobão #EduardoBolsonaro #Argentinië #EstadodeSãoPaulo #Fagner #OGlobo #TheNoite

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page