top of page
  • Observer

Staande ovatie voor Barroso

Barroso

Minister/rechter Luís Roberto Barroso van het STF (Supremo Tribunal Federal) toont zich alsmaar meer als een bijzonder fervente tegenstander van de witteboordencriminaliteit. Bij een deelname aan het 13de congres van Braziliaanse magistraten in Maceió, vorige zaterdag, haalde hij stevig uit naar zijn collega’s van “hogere gerechtshoven”, zonder daarbij de naam te noemen van Gilmar Mendes*, collega rechter in het STF waarmee hij al herhaaldelijk in de clinch ging.

Barroso zei dat witteboordencriminelen en corrupten een goed beschermde minderheid vormen: “Mensen die miljoenen wegsluizen en die op rekeningen parkeren in het buitenland, worden steevast vrijgelaten”.

Hij benadrukte dat die vrijlatingen het werk onderuit halen van de rechters van lagere instanties: “De vrijlatingen ondermijnen het prestige van rechters van de eerste instantie die aankijken tegen een cultuur van ongelijkheid waardoor de rijken van dit land altijd beschermd worden, een cultuur van kameraadschap. Zij die durven in te gaan tegen deze vicieuze cirkel in de Braziliaanse geschiedenis, zien hun autoriteit aangetast en lopen zelfs vernederingen op, veroorzaakt door de beslissingen van hogere gerechterlijke instanties”.

Barroso loofde het werk van de rechters van eerste instantie: “Ik ben solidair met hen die die bereid zijn om dit werk te verrichten, een moeilijke taak waarbij vaak een hoge persoonlijke tol moet betaald worden. Maar de geschiedenis is aan onze zijde. De ommekeer van de klassieke orde is begonnen, en dat is mijn persoonlijke overtuiging. Bondgenoten van de corruptie in Brazilië nemen een libertijnse houding aan, maar in werkelijkheid gaan ze stilzwijgend akkoord met de oude gang van zaken en met een cultuur waarbij het geld van de gemeenschap misbruikt wordt”.

Het publiek, volledig samengesteld uit rechters, gaf Barroso een staande ovatie.

*Gilmar Mendes gaf eergisteren voor de tweede keer in enkele weken tijd, het bevel om Paulo Vieira de Souza (beter gekend als Paulo Preto) vrij te laten. De ex-directeur van Dersa, aangeduid als operator van de PSDB, werd voor de eerste maal gearresteerd op 6 april. Mendes beval de vrijlating op 11 mei. Op dinsdag 29 mei vloog hij opnieuw in de cel om enkele uren later weer vrijgelaten te worden, dankzij Mendes. Het motief van deze laatste: er is geen reden tot preventieve hechtenis omdat het om beschuldigingen uit het verleden gaat. Vieira’s advokaten hadden een verzoek tot vrijlating ingediend omdat de beschuldigde niet meer bij Dersa werkt sinds 2010.

Foto: Fotos Públicas - Fellipe Sampaio /SCO/STF

#BraziliëNieuwsOnline #LuísRobertoBarroso #GilmarMendes #PauloPreto #Dersa #Maceió #PauloVieiradeSouza #STF #PSDB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page