top of page
  • Observer

Staking petroleumsector, een voorsmaakje?

Raf

Terwijl Brazilië nog altijd kreunt onder de gevolgen van bijna 10 dagen met geen of gebrekkige bevoorrading door de manifestaties van de vrachtwagenbestuurders, begonnen de arbeiders van de petroleumsector vannacht een staking van 72 uur, dit bij wijze van “voorsmaakje” van een nieuwe actie van onbepaalde duur, zo zeggen ze. De vakbond FUP (Federação Única dos Petroleiros), sterk gebonden aan CUT (Central Única dos Trabalhadores, op zijn beurt gelinkt aan de arbeiderspartij PT), trekt zich niets aan van het verbod tot staken, opgelegd door het TST (Tribunal Superior do Trabalho) dat een dagelijkse boete van een half miljoen reais oplegt (aan FUP) indien het verbod niet opgevolgd wordt.

José Maria Rangel, de leider van het syndicaat van de petroleumarbeiders, reageerde op het verbod: “De arbeidsrechtbank ageert als een rechtbank van het kapitaal. En dat doen ze al jaren”.

De actie werd aangeklaagd door de advokaat generaal van de regering, ook door Petrobras. Minister Maria de Assis Calsing van het TST werd de relator. Zij beoordeelde de staking als “politiek opportunisme” en bepaalde de bovenvermelde boete. Rangel geeft het politieke karakter toe en ziet daar geen enkel probleem in. Volgens hem volstaat het om “te ademen om aan politiek te doen”. Verder: “Het eerste wat de ministers van het TST moeten doen, is zichzelf afvragen hoe ze bij dat tribunaal terecht kwamen. Het antwoord is klaar: door een politieke indicatie. Het einde van de arbeidsrechtbank (zoals besloten door de recente wijzigingen in de arbeidswetgeving) is eveneens een politieke beslissing. Het feit dat Pedro Parente (president van Petrobras) het bedrijf vernielt is een politiek besluit. Alles in ons leven draait om politiek”.

De staking legt het werk o.m. stil in de raffinaderijen van Manaus (Reman), Abreu e Lima (Pernambuco), Regap (Minas Gerais), Duque de Caxias (Reduc), Paulínia (Replan), Capuava (Recap), Araucária (Repar) en Refap (RS).

Het motief van de staking is een reactie op de prijzenpolitiek van Petrobras en tegen de prijzen van keukengas en brandstoffen. De stakers eisen ook het ontslag van Pedro Parente.

Foto: Rovena Rosa - Agência Brasil

#FUP #BraziliëNieuwsOnline #TST #Petrobras #CUT #PedroParente

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page