top of page
  • Observer

Starlink2Brazil


Toen de zakenman Elon Musk Brazilië bezocht in mei van vorig jaar, gedurende de regering van Jair Bolsonaro, kondigde hij aan dat hij 19.000 scholen een internetverbinding zou bezorgen, via zijn bedrijf Starlink. Meer dan een jaar later blijkt dat Musk nog altijd geen akkoord afsloot met de Braziliaanse regering, maar wel zijn antennes verkoopt aan de illegale goudzoekers in het Amazonegebied.


Tot zover zijn er slechts drie publieke scholen in de staat Amazonas die een verbinding hebben met het internet. De antennes waren een "geschenk" van Starlink, als een "demonstratie" van hun diensten. Er volgden geen andere installaties in het netwerk van scholen.


Volgens Anatel (Agência Nacional de Telecomunicações) zijn er in die regio meer dan 5.000 scholen zonder een internetverbinding. In oktober van vorig jaar opende de regering een aanbesteding voor internetproviders, geïnteresseerd om een breedbandverbinding aan te bieden aan 6.900 scholen. Starlink nam niet deel.


De antennes van Elon Musk worden wel privé verkocht. Vorige maand, na het opstarten van een promotie die de prijs van een installatie met de helft verminderde, kondigde Starlink aan dat ze de grens van 50.000 klanten overschreden. Het bedrijf heeft geen vestiging in Brazilië.


Hun diensten bereikten wel de illegale goudzoekers in Amazônia: antennes van Starlink werden in beslag genomen tijdens operaties van de politie. Die worden te koop aangeboden in Whatsapp groepen van goudzoekers en via Facebook. Ongeautoriseerde wederverkopers rekenen hogere prijzen aan. Op de website van Starlink worden de antennes nu aangeboden voor R$ 1.000, een maandelijks abonnement kost R$ 184. In die groepen wordt meer dan R$ 8.000 aangerekend voor het nodige materiaal.


De doorverkoop is niet illegaal, maar gaat wel in tegen de gebruiksvoorwaarden van Starlink. Een van de motieven om meer aan te rekenen in de parallelle verkoop is dat het materiaal ook kan gebruikt worden in Venezuela, Suriname en Guyana. Starlink levert niet in die landen, maar de goudzoekers brengen de antennes er naartoe waar ze normaal werken.


UOL Notícias


Illustratie: Wikimedia Commons

7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page