top of page
  • Observer

Status Quo

Senado-01022019

Vandaag zaterdag 2 februari wordt op politiek vlak gekenmerkt door de heropening van de sessie in de Braziliaanse Senaat voor de verkiezing van de nieuwe Senaatsvoorzitter voor de volgende twee jaren. De Kamer verkoos gisteren, zonder moeilijkheden, volksvertegenwoordiger Rodrigo Maia (DEM) om de taak verder te zetten die hij al tweemaal eerder uitvoerde, met een forse meerderheid van 334 stemmen. Dat resultaat werd uitbundig toegejuicht en Maia (foto hieronder) toonde zich erg geëmotioneerd.

R-Maia-Pres-Camara

De eerste lezing van vandaag in de Senaat gebeurde door senator Fernando Bezerra (MDB) die het besluit van minister Dias Toffoli voorlas. De beslissing van de rechter, genomen in de vroege ochtenduren van deze zaterdag, laat toe dat de stemming geheim mag blijven. Daarna werd de sessie geopend door senator José Maranhão (MDB) omdat hij de oudste senator is van de groep van 81 senatoren.

Geheime of open stemming

Volgens de regels van de Senaat gebeurt de stemming voor de Senaatsvoorzitter geheim. Gisteren werd echter besloten door een meerderheid voor een open stemming.

Een en ander kan verklaard worden door de verzuchting om de oude politiek van ‘toma lá da cá’ te vervangen door een zekere transparantie. Kandidaat Senaatsvoorzitter Renan Calheiros (MDB) maakt deel uit van de oude garde en heeft er alle belang bij dat de stemming geheim blijft. Op die manier zou hij meer stemmen kunnen behalen. Nogal wat senatoren hebben liever dat het niet bekend wordt op wie zij stemmen, vandaar.

De sessie van gisteren werd voorgezeten door senator Davi Alcolumbre (DEM), zelf kandidaat Senaatsvoorzitter. Het besluit om de stemming openbaar te laten verkopen, werd in vraag gesteld door de partijen Solidariedade en MDB die gisterenavond een klacht indienden bij de STF.

Katia-Abreu-01022019

De bijzonder tumultueuze sessie werd uiteindelijk, na 5 uren bekvechten, uitgesteld tot vandaag zaterdag. Het klimaat verergerde nadat senator Katia Abreu (MDB) de map met alle papieren van de gelegenheidsvoorzitter Davi Alcolumbre uit zijn handen rukte en weigerde terug te geven (foto boven). Senator Renan Calheiros raakte bijna slaags met Tasso Jeireissati (PSDB) in een discussie waarbij nogal wat scheldwoorden gebruikt werden (foto onder). Jeireissati trok zijn eigen kandidatuur in en zei dat hij niet meer wilde meedoen aan het (bijzonder treurige) spektakel.

Calheiros-Jereissati-010220

Senator Randolfe Rodrigues (PSOL) classificeerde vandaag het besluit van minister Dias Toffoli als “absurd” maar gaf wel toe dat “een gerechtelijk besluit moet gehoorzaamd worden”: “Het verzoek om de uitslag van de open stemming te annuleren werd om 1u in de ochtend ingediend. Een vreemde beslissing werd om 3h45 uitgevaardigd. Dat is te weinig tijd om dat besluit te analyseren. Hoe absurd dat besluit ook is, we moeten het respecteren”.

Tot nader order: status quo. Wordt vervolgd.

Bron

Foto's: Fabio Rodrigues Pozzebom - Valter Campanato - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #JoséMaranhão #TassoJereissati #RenanCalheiros #FernandoBezerra #KátiaAbreu #DiasToffoli #DaviAlcolumbre #RodrigoMaia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page