top of page
  • Observer

Steentjes en muntjes


Ex-president Jair Bolsonaro bevestigde dat hij een deel van de sieraden die door de Saoedi-Arabische regering als geschenk zouden zijn verzonden, in zijn privécollectie opnam. “Er was geen sprake van illegaliteit. Ik volgde de wet, zoals ik altijd deed”, zo verdedigde de oud-president zich in een interview met CNN Brasil. De federale politie had al ontdekt dat het tweede pakket met kostbare stukken, waarvan de verblijfplaats tot dan toe onbekend was, het land was binnengekomen en op de lijst van Bolsonaro’s persoonlijke collectie stond.


De video's die gisterenavond getoond werden in het Jornal Nacional (O Globo), laten geen twijfels bestaan over de pogingen van Bolsonaro om de kostbare steentjes, in beslag genomen door de fiscus, te recupereren, niet om ze toe te voegen aan het nationale patrimonium, maar wel om ze nog te "redden" voor zijn echtgenote Michelle, op de valreep vooraleer het land te verlaten. Dat lukte niet.


Het zou nochtans eenvoudig geweest zijn. De inspecteur van de fiscus was duidelijk: het volstaat om de autoriteiten van de fiscus in Brasília en die van het presidentschap officieel in te lichten over het geschenk van de overheid van een ander land aan Brazilië. Aangezien het om een officieel geschenk gaat van een regering aan een andere, zou er niet eens een boete geheven worden. Waarom gebeurde dat niet? Omdat de "primeira dama" ze wel zou mogen gebruiken, maar niet voor zichzelf houden.


Dat paste niet in de plannen toen Bolsonaro vernam dat ze in beslag waren genomen omdat ze niet werden aangegeven bij binnenkomst in het land. De steentjes werden geschat op R$ 16,5 miljoen, erg veel geld. Zelfs Michelle wist er niets van, zo zegt zij.


Een tweede koffertje met sieraden voor Bolsonaro ter waarde van R$ 400.000 kwam dus illegaal het land binnen. Ze zaten in de bagage van een andere metgezel van admiraal Bento Albuquerque, minister van Mijnbouw en Energie, die optrad als muilezel. Die steentjes werden niet ontdekt door de douane. En Bento Albuquerque zei er niets over tegen de agent die zich aan de wet hield, alhoewel hij in de gelegenheid was.


Verbazingwekkend? Nee. Voordat haar man het land verliet en zijn toevlucht zocht in de Verenigde Staten, beval Michelle een tuinman om munten te verzamelen die door toeristen in het meer voor het Palácio da Alvorada (foto boven) waren gegooid (een gewoonte, vergelijkbaar met de Trevifontein in Rome, maar op kleinere schaal). Toen het verhaal eenmaal publiekelijk bekend werd...


... kwam ze met het verhaal dat de munten - ter waarde van in totaal R $ 2.213,55 - aan een goed doel werden geschonken, en werd er zelfs een ontvangstbewijs getoond.


Wordt vast vervolgd.


Foto: Wikimedia Commons

5 weergaven0 opmerkingen
bottom of page