top of page
  • Observer

STF geeft laatste woord aan parlement

STF

De tijdelijke ontheffing van senator Aécio Neves uit zijn functie door 5 van de 11 rechters van het STF leidde tot heelwat ongenoegen in parlementaire kringen. Zelfs Aécio’s aartsvijanden van de arbeiderspartij vonden dat het STF zijn boekje te buiten ging. De senaat kwam samen op het einde van september maar verschoof een definitieve beslissing over deze kwestie naar voren, meer bepaald naar dinsdag 17 oktober, dit omdat de voorzitster van het STF Cármen Lúcia besloot om een algemene stemming uit te roepen over de kwestie, en die stemming vond gisteren plaats. Het ging erom of het opperste gerechtshof al dan niet bevoegd is om politici uit hun ambt te ontzetten en om preventieve maatregelen te nemen zoals gebeurde bij Aécio Neves. Deze werd verplicht om zijn paspoort in te dienen en om de nacht in zijn woning door te brengen wat door sommigen gezien werd als een soort preventieve inhechtenisneming.

De stemming van gisteren liep uit op een nipte overwinning voor de parlementairen die zich voortaan het laatste woord krijgen indien het over een van hen gaat. Vijf rechters stemden tegen, vijf voor waarna de beslissende stem gegeven werd door voorzitster Cármen Lúcia. De relator van de stemming, minister Edson Fachin, vond dat een besluit van het STF voorrang moest hebben op kamer en senaat, en dat een besluit in tegengestelde zin “de straffeloosheid zou verhogen boven de limiet die vooropgesteld wordt in de grondwet”.

Het besluit van het opperste gerechtshof zal zeker gevolgen hebben voor de eerdere genomen beslissing omtrent senator Neves.

Foto: Nelson Jr. - SCO/STF

#AécioNeves #BraziliëNieuwsOnline #CarmenLúcia #EdsonFachin #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page