top of page
  • Observer

Stoelendans

Kasparov

Maandag

De capriolen van de Braziliaanse president vormen niet echt een welgekomen aanvulling op het dagelijkse trieste nieuws met betrekking tot de pandemie. Toch begon deze week weer met een nieuwe uitbarsting van de politieke vulkaan die al maanden rommelt. De journalisten van GloboNews en CNN Brasil deden hun best om het geheel te ontleden en het duidelijk uit te leggen aan de kijkers, maar werden enkele malen onderbroken door “Breaking News” waardoor ze hun zorgvuldig gevormde zinnen niet eens konden afmaken.

Het ontslag van BZ-minister Ernesto Araújo hing al enkele dagen in de lucht. Hijzelf voedde zijn uitstap door op zondag een tweet te publiceren waarbij hij Kátia Abreu aanviel, een van de belangrijkste leden van de Senaat. Volgens hem zou zij hem aangespoord hebben om iets te doen aan de kwestie 5G, de inplanting van de nieuwe internet technologie waarbij vooral de Chinezen betrokken zijn. Indien hij dat zou doen, dan zou Araújo “de koning worden van de Senaat”, zo zou zij hebben beloofd.

Het ongenoegen van de senatoren en vele andere politici gaat echter om de gespannen houding tussen Brazilië en landen als China, Indië en de Verenigde Staten, veroorzaakt door de extreemrechtse ideologie van de (nu voormalige) bebaarde kanselier, waardoor de leveringen van vaccins tegen covid-19 en de grondstoffen hiervoor, ernstig in het gedrang kwamen. Al deze politici beseffen maar al te goed welk prijskaartje hieraan hangt bij de volgende verkiezingen.

Bolsonaro loopt er door dit alles erg geïrriteerd bij. Hij is, naast zijn zonen en goeroe Olavo de Carvalho, de grote aanstoker van zijn eigen ideologische clan maar heeft de steun nodig van de wetgevende macht om zijn plannen uit te voeren. Araújo kreeg dan ook te horen: opstappen of je wordt ontslagen. Echter, hij was niet de enige.

GeneralAzevedo

Even later kwam het nieuws dat defensieminister, generaal Fernando Azevedo (foto), zijn ontslag indiende. Opmerkelijk in zijn korte ontslagbrief: “Ik zorgde ervoor dat de strijdkrachten een instituut bleven van de staat”.

Die uitstap viel niet in goede aarde in militaire kringen. Een niet nader genoemde reserve generaal omschreef het ontslag als een signaal van Bolsonaro dat hij meer politieke invloed wil uitoefenen in de kazernes.

Het is al duidelijk sinds vorig jaar dat de president zijn ongenoegen over het aanblijven van Edson Pujol als bevelhebber van de Braziliaanse strijdkrachten niet meer onder stoelen of banken stak. Pujol verklaarde in november 2020 dat de militairen “niets te maken willen hebben met politiek, en nog minder “toelaten dat de politiek in de kazernes invloed uitoefent”. Vicepresident Hamilton Mourão, eveneens een generaal, ging hiermee akkoord.

Recentelijk zei Bolsonaro: “Mijn leger gaat niet de straat op om de mensen te verplichten om thuis te blijven”. Die verklaring ging regelrecht in tegen de beperkende maatregelen tegen de pandemie, uitgevaardigd in de afzonderlijke deelstaten.In het totaal kwamen er maandag wijzigingen in zes belangrijke ministeries:

– Landsverdediging: Fernando Azevedo wordt opgevolgd door generaal Braga Netto (voorheen stafchef). – Justitie: André Mendonça keert terug naar zijn vorige job (advocaat-generaal van de republiek). Anderson Torres, een voormalige ‘delegado’ die de functie bekleedde van veiligheidssecretaris in het Federaal District, wordt de opvolger van Mendonça. – Stafchef: Braga Netto wordt opgevolgd door generaal Luiz Eduardo Ramos, secretaris van de regering. – Secretaris van de Regering: Ramos wordt vervangen door volksvertegenwoordigster Flávia Arruda (PL), echtgenote van voormalige gouverneur José Roberto Arruda, ontzet uit zijn ambt wegens corruptie (hij zat zelfs een tijd in de gevangenis). – Buitenlandse zaken: Ernesto Araújo wordt opgevolgd door de diplomaat Carlos Alberto França die reeds werkte voor de regering als chef van officiële ceremonies. – Advocaat-Generaal van de Republiek: Ex-minister van Justitie André Mendonça keert terug naar zijn oude job en vervangt José Levi.

Dinsdag

Nauwelijks bekomen van de politieke storm op maandag, volgde er dinsdag het collectief ontslag van het opperbevel van het leger: viersterren generaals Edson Pujol, van de landmacht, Ilques Barbosa Junior, de zeemacht, e Antonio Carlos Moretti Bermudez van de luchtmacht, dienden hun ontslag in, zo werd medegedeeld door het ministerie van defensie. Dit gebeurde na een korte samenkomst met generaal Walter Braga Netto, de nieuwe minister van landsverdediging, en op verzoek van Bolsonaro die hiermee zijn ongenoegen liet blijken over de leiding van de strijdkrachten.


GeneraisLZL

Alles wijst erop dat de ministeriele hervorming weinig zoden aan de dijk zal zetten, en dat het schaakspel van Bolsonaro allesbehalve een administratieve verbetering met zich meebrengt. Er werd wel enkele dagen een rookgordijn opgetrokken om de onmacht van de regering tegenover de verwoestende pandemie even te verbergen. Helaas, dinsdagavond kwam het nieuws dat van iedere 4 covid-doden op onze planeet, eentje een Braziliaan is. Volgens Conass (Conselho Nacional de Secretários da Saúde) stierven er van maandag tot dinsdag 3.801 Brazilianen in een tijdspanne van 24 uur, een nieuw record.

Woensdag

De Braziliaanse president herhaalde zijn kritiek op de isolerende maatregelen, opgelegd door de regeringen van de deelstaten en gemeentebesturen: “Enkele decreten overstegen de staat van beleg zoals bekend in Brazilië, en nog geen klein beetje. Het is niet de president die de staat van beleg uitroept, hij moet dat eerst voorleggen aan het parlement, en pas als het daar goedgekeurd wordt, dan treedt het in voege. Het instellen van een avondklok is een schending van het recht op komen en gaan, en stijgt uit boven een staat van beleg”.

Hij gaf toe dat de pas goedgekeurde nieuwe noodhulp weinig voorstelt, waarschuwde ervoor dat “de honger hevig begint toe te slaan in het land” en dat hij “vreest voor sociale chaos”. Volgens Bolsonaro moet iedereen weer zo snel mogelijk aan de slag.

De uitspraken van Bolsonaro werden meteen op de korrel genomen op de sociale media waar hem verweten werd dat de meesten al terug aan het werk zouden zijn, mocht hij zijn beleid tegen covid-19 vanaf het begin correct aangepakt hebben.


ComandoForcasArmadasabril20

Lula en “Tio Rei”

TioReiLula

Ware het niet dat dit op de vooravond van 1 april bekend werd, dan zouden velen gedacht hebben: dit is een aprilvis! Neen dus. Journalist Reinaldo Azevedo, bij zijn lezers bekend als “Tio (oom) Rei” interviewde ex-president Lula in zijn programma “O É da Coisa”, live uitgezonden via BandNews en YouTube. Azevedo werkte vele jaren als columnist voor het weekblad Veja en spaarde in die tijd geen kritiek op de arbeiderspartij en hun leider, Luiz Inácio Lula da Silva. In mei 2017 verbrak hij zijn samenwerking met het tijdschrift. Tegenwoordig is hij columnist bij de krant Folha de São Paulo.

BolsoTioRei1

BolsoTioRei3

Azevedo begon zijn visie aan te passen na de veroordeling van Lula door rechter Sérgio Moro omdat hij, na ontleding van het proces, geen bewijzen vond. Het gaat om de veroordeling met betrekking tot het triplex appartement in Guarujá. Onlangs werd dat proces nietig verklaard door rechter Edson Fachin, enkele dagen later gevolgd door een andere beslissing van het tweede panel van het hooggerechtshof dat besloot dat Moro destijds niet onpartijdig was in zijn oordeel. Resultaat: Lula heeft weer een blanco strafblad en werd opnieuw verkiesbaar. Dat gooide de knuppel in het politieke hoenderhok in de wetenschap dat de ex-president nog altijd erg populair is en het mogelijk zou halen indien hij zich volgend jaar aandient als kandidaat president. Lula zal dan 76 zijn, maar Joe Biden bewees al dat leeftijd niet echt een hindernis vormt.

TioRei2

Het interview ging dan ook over het Lava Jato proces, maar nog meer over de toekomst, op aandringen van Azevedo, alsmede over de huidige president. De opname van het gesprek is beschikbaar via YouTube en werd inmiddels al meer dan 1.797.000 keer bekeken en beluisterd, een cijfer waar Bolsonaro enkel maar kan van dromen bij zijn wekelijkse lives via Facebook. Ook de vele reacties via de sociale media logen er niet om: Goed interview! Goeie vragen! Scherpe antwoorden!

BolsoTioRei2

Meteen gebruikten vele internauten ook hun creativiteit om een aantal memes te creëren die Azevedo glimlachend toonde via zijn eigen Twitter account. De plaatjes spreken voor zich. Inmiddels sprak Bolsonaro opnieuw over “zijn” leger, een dag later via zijn live, vergetend dat de Braziliaanse strijdkrachten in dienst staan van de staat, en niet van de tijdelijke “huurder” van het Palácio do Planalto, ook al is die opperbevelhebber van het Braziliaanse leger.

Bronnen: Estadão – Veja – Folha de São Paulo – O Globo – G1 – CNN Brasil

Foto's: Marcos Corrêa - Alan Santos - José Dias - Anderson Riedel - Carolina Antunes - Isac Nóbrega - PR / Twitter / YouTube

#CNNBrasil #YouTube #EdsonPujol #LavaJato #ErnestoAraújo #BandNews #WalterBragaNetto #FláviaArruda #Twitter #LuizEduardoRamos #JairBolsonaro #FernandoAzevedoeSilva #CarlosAlbertoFrança #ReinaldoAzevedo #OlavodeCarvalho #KátiaAbreu #GloboNews #Conass #FolhadeSãoPaulo #Lula #BRNieuws #AndréMendonça #Veja #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page