top of page
  • Observer

Stommiteiten

MailsonDaNobrega

Ex-minister van Financiën Maílson da Nóbrega (foto) gaf kritiek op de uitspraken van president Lula tegen het uitgavenplafond, een wettelijke regel die een grens oplegt aan wat de regering mag uitgeven en die de inflatie moet beperken.

“De markt reageert op de uitspraken van president Lula die zei dat het uitgavenplafond een stommiteit is. Het is mijn mening, dat het stom is om te zeggen dat het uitgavenplafond een stommiteit is”, zo sprak de economist gisteren in een interview met CNN Brasil, in een panel samen met Paula Magalhães, hoofdeconoom bij A.C. Pastore & Associados, en Pedro Fernando Nery, wetgevend adviseur en professor bij IDP.

“Het plafond is een zinvolle maatregel, niet vrij van problemen en moet geactualiseerd worden, maar het was een fundamentele ingreep om het explosieve traject van de publieke schulden te onderbreken, een traject dat ons recht naar een situatie bracht van een zware terugkeer van de inflatie”, zo vervolledigde hij.

Lula deed zijn uitspraak vorige zondag, nadat hij de eed aflegde in het parlement:

“De SUS (publieke zorg) is naar alle waarschijnlijkheid de meest democratische instelling, opgericht door de grondwet in 1988. Dit is ongetwijfeld de reden waarom het systeem het meest werd vervolgd en beschadigd door een stommiteit die omschreven wordt als het uitgavenplafond, en die we zullen moeten herroepen”

Maílson bekritiseerde ook de recente uitspraken van Financiën minister Fernando Haddad die de huidige rentevoet in het land omschreef als een anomalie en abnormaal.

“Gisteren maakte hij een uitglijder en zei dat de rente op een ongepast niveau staat. Wanneer het monetaire beleid geïnstitutionaliseerd is, bestaan er ook regels, zoals in Brazilië – ook al omdat de Centrale Bank nu onafhankelijk is – en wordt de beslissing over de rentevoet genomen door een college, op basis van studies, marktopinies e.d. meer. Je kan nu niet afkomen als minister van Financiën en beginnen te gissen. Het is een gouden regel dat de president van de republiek, zowel als de minister van Financiën, niet praten over rentetarieven, nog minder dichtbij de volgende beslissing van Copom (Comitê de Política Monetária)”.

Maílson da Nóbrega (80) was minister van Financiën in de regering José Sarney, van 1988 tot 1990, de periode van hyperinflatie in de jaren tachtig.

Bron

Foto: Wikimedia Commons

#CNNBrasil #FernandoHaddad #BancoCentral #SUS #MaílsondaNóbrega #JoséSarney #Lula #Copom #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page