top of page
  • Observer

Strafvermindering Lula

Lula-Canoas-M-Casal-Jr-ABr

De naam van de ex-president Lula staat weer in alle kranten, tot in het buitenland. Het besluit van het STJ (Superior Tribunal de Justiça) om de man een strafvermindering toe te kennen van 3 jaren en 3 maanden wijst erop dat de rechters van de derde instantie de oorspronkelijke straf overdreven vonden. Zo ook met de boete: die ging van 29 miljoen naar 2,4 miljoen. Vrienden en aanhangers van Lula denken er al aan om een ‘vaquinha’ (geldinzameling) op te starten om die boete te betalen. Die betaling is een voorwaarde om te kunnen genieten van een progressieve strafregeling.

In 2014 slaagden familie en vrienden van ‘petista’ José Dirceu er op die manier in om bijna een miljoen reais bij elkaar te schrapen waardoor hij zijn boete (m.b.t. zijn veroordeling in het ‘mensalão’ schandaal) kon betalen. Partijgenoten José Genoíno en Delúbio Soares deden hetzelfde en kregen samen 1,7 miljoen bij elkaar. Maar zelfs indien Lula er in zou slagen om zoveel geld in te zamelen, dan kan zijn weg naar de hemel nog geblokkeerd worden door de rechtbank van tweede aanleg in Porto Alegre die moet oordelen over het beroep, ingediend door zijn advocaten m.b.t. de veroordeling voor corruptie in de zaak van de Sítio in Atibaia. Rechter Gabriela Hardt veroordeelde hem hiervoor tot 12 jaren en 11 maanden. Indien deze straf bevestigd wordt in Porto Alegre, dan wordt die toegevoegd aan de huidige straf, sinds gisteren 8 jaren en 10 maanden waardoor de termijn van de progressieve strafregeling wijzigt. De zelfverklaarde “eerlijkste ziel van Brazilië” zal dan enkel kunnen hopen op een gunstig oordeel door het opperste gerechtshof STF. Enkel die rechters kunnen de regel omkeren van de uitvoering van een straf na de uitspraak van een rechtbank van tweede aanleg. Indien zijn advocaten er in slagen om de termijn van die uitspraak te verlengen, dan maakt Lula een kans op huisarrest. Waarom?

Om te kunnen genieten van de voordelen van een progressieve strafregeling, moeten zijn advocaten hiertoe een verzoek indienen. Het gaat om een mathematische rekening na het volbrengen van 1/6 van de straf, rekening houdend met het goed gedrag van de gevangene. In dat geval zou hij in september de aanvraag kunnen doen om over te gaan tot een halfopen regime: overdag werken of studeren, ‘s avonds terug naar de cel. In de praktijk beschikken de meeste deelstaten over te weinig plaatsen om aan dit regime te voldoen, vandaar dat veroordeelden in dergelijke gevallen meestal een huisarrest opgelegd krijgen: overdag werken of studeren, ‘s nachts thuis blijven. De Braziliaanse wet zegt dat veroordeelden dicht bij hun familie moeten blijven als het halfopen regime toegekend wordt. Wat Lula betreft is dat São Paulo of São Bernardo do Campo.

Wat werken & studeren betreft: mocht de ex-president zich daarop toegelegd hebben na zijn arrestatie, vorig jaar in april, dan zouden er al minstens vier maanden van zijn straf afgetrokken worden. Andere opties voor een vermindering van de straf is het lezen van boeken. Iedere drie dagen werk, 12 uren cursus volgen of het lezen van één boek met presentatie van een korte inhoud, levert een vermindering op. De eerder vermelde voormalige rechterhand van Lula, José Dirceu, slaagde erin om zijn straf te verminderen met zes maanden door te werken en het volgen van lessen. Ex-Kamervoorzitter Eduardo Cunha ging nog een stapje verder: hij volgde een cursus voor meestergast, landbouw en boekbesprekingen. Zijn straf werd al verminderd met acht maanden.

In 2002, na zijn verkiezing als president en bij het ontvangen van het certificaat dat zijn verkiezing bevestigde, zei hij in zijn toespraak dat dit het eerste diploma was dat hij in zijn leven ontving.

Bronnen: BBC BrasilDiário do Poder

Foto: Marcello Casal - Agência Brasil

#DelúbioSoares #JoséDirceu #JoséGenoino #SítioAtibaia #BraziliëNieuwsOnline #EduardoCunha #STJ #GabrielaHardt

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page