top of page
  • Observer

Struisvogelpolitiek

Bolsonaro-Debate

Presidentskandidaat Jair Bolsonaro verschilt niet alleen van zijn tegenkandidaten door zijn radicale stellingen, maar ook door zijn houding tegenover de kiezers met als regel “Wie me als president wil, volg me maar (en de rest… )”, zo lijkt het toch. De extreemrechtse ex-kapitein van het Braziliaanse leger besloot om niet mee te doen bij de debatten op de televisie, voorafgaand aan de eerste verkiezingsronde. Als alternatief zal hij zijn kiezers live te woord staan op de sociale media op de tijdstippen dat de debatten uitgezonden worden. Vanzelfsprekend gaat het daar meestal om kiezers die hem steunen. Deze strategie werd al eerder gebruikt (maar dan zonder de sociale media), door ex-presidenten Fernando Collor in 1989, en Fernando Henrique Cardoso, in 1998.

In de peilingen, tot nog toe uitgevoerd door diverse instituten, haalt hij maximum 20% van de intenties, en lijkt zijn score enigszins te stagneren. Zijn visies, of volgens sommigen net het gebrek daaraan, beginnen op te wegen tegen zijn presidentiële intenties. Bolsonaro’s uitspraken in enkele events met enkele tegenstrevers wogen eerder tegen hem, en die tegenkandidaten wisten daar handig gebruik van te maken om de kiezers erop te wijzen dat hij onvoldoende voorbereid is.

De taktiek van zijn raadgevers bestaat er dan ook in om hem te blinderen, af te schermen, zeker bij events waarbij de ondervraagden verwacht worden om voorstellen te doen m.b.t. diverse onderwerpen, zoals de economie. Magische formules om complexe situaties op te lossen op een eenvoudige manier, bestaan immers niet, en dat zal alsmaar duidelijker worden naarmate de verkiezingen naderen. Overleeft hij de eerste ronde van die verkiezingen, dan stijgen zijn kansen en zal het makkelijker zijn. Maar zover is het nog niet.

Tegenkandidaat Guilherme Boulos (PSOL) twitterde alvast:”Roepen en tieren, en de held uithangen. Maar op het moment van het debat steekt hij zich weg onder de tafel”. Geraldo Alckmin (PSDB) publiceerde een clipje met een weglopende peuter, met daarop het hoofd van Bolsonaro geplakt. De begeleidende tekst: “Raad eens wie op de vlucht slaat voor de debatten”. Het clipje van enkele seconden werd op 2 uur tijd reeds 9.000 maal bekeken.

#GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #FernandoHenriqueCardoso #GuilhermeBoulos #FernandoCollor

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page