top of page
  • Observer

Succesvolle architect van de chaos

BolsoTrem

In de meest recente wekelijkse samenvatting van het nieuws uit Brazilië kon u lezen: “Het misprijzen van de Braziliaanse president voor het lijden van zijn volk nam groteske vormen aan en roept erg veel verontwaardiging op. Bekende columnisten en anderen schrijven en twitteren die verontwaardiging van zich af in zeer strenge bewoordingen, maar het lijkt allemaal boter aan de galg”. Hieronder een voorbeeld, geschreven door de columnist Ricardo Noblat, bij het weekblad Veja, met als titel “Bolsonaro, de succesvolle architect van de chaos waarin het land verkeert”.

Op de avond van 17 maart 2019, tijdens zijn eerste bezoek aan de Verenigde Staten als president van de republiek, bood hij een diner aan in de Braziliaanse ambassade, voor 8 gasten uit extreemrechtse kringen, waaronder de goeroe van de familie Bolsonaro, Olavo de Carvalho. Hij stelde zichzelf voor als de “uitverkorene van God” om Brazilië om te leiden van de veronderstelde weg naar het “socialisme, het communisme”, en gebruikte hierbij het Bijbelse fragment “U zult de waarheid kennen en de waarheid zal u vrijmaken” (Johannes 8:32).

Daaropvolgend maakte hij zijn plannen bekend van zijn eerste mandaat, tegelijk al aan het tweede denkend, zonder dat hij dat uitsprak: “Er moet erg veel afgebroken en ongedaan gemaakt worden, om daarna opnieuw te beginnen”. Later zou hij zeggen dat de afbraak van “het systeem” zijn voornaamste doel was.

Twee jaar en drie maanden later staat het systeem nog altijd recht. Bolsonaro aanvaardde het omdat hij bang werd om ertegen op te treden, denkend aan een eventuele impeachment procedure. Daarom concentreerde hij zijn vernietigingskracht op andere sectoren met minder weerstand – gezondheid, milieu, opvoeding, cultuur, mensenrechten en buitenlandse zaken.

De pandemie kwam op het gepaste moment voor hem, voedde als het ware zijn drang naar de dood. De chaos waarin het land verkeert waarbij in de laatste week 10.000 mensen het leven lieten, met een totaal van bijna 265.000 doden in de voorbije twaalf maanden, lijkt te verergeren in de komende weken, met een aangekondigde sanitaire apocalyps van nooit eerder geziene omvang in Brazilië.

Zonder de aankomst van meer vaccins is dat niet meer te stoppen. De officiële aangekondigde hoeveelheden werden verminderd. In de voorbije drie dagen liet het ministerie van Gezondheid weten dat de voorziene hoeveelheden voor de maand maart, met 35% verminderd worden. Op drie dagen tijd daalde het voorziene aantal dosissen van 46 miljoen naar 30 miljoen.

Tot en met gisteren zaterdag, werden iets meer dan 8.130.000 Brazilianen ingeënt met een eerste dosis. Dat betekent 3,84% van de bevolking. De tweede dosis werd toegediend aan 2.686.500 mensen – ofwel 1,27% van de bevolking. Komt dat door de slechte wil van de fabrikanten van de 11 vaccins die door de wereld circuleren?

Neen. Het gaat hier om het gebrek aan interesse vanwege de Braziliaanse regering om ze tijdig aan te kopen. Een zorgminister werd de laan uitgestuurd, te midden van de pandemie. Een andere koos ervoor om zelf op te stappen omdat hij niet akkoord ging met de manier waarop de president het virus zijn gang liet gaan. Eenmaal nadat het virus 70% van de mensen besmette, zou het immers terrein verliezen.

Dat is de manier waarop Bolsonaro ertegen aankijkt sinds het begin, en daarom saboteerde hij de aankoop en de toediening van het vaccin. De geschiedenis puilt uit van autoritaire regeerders met een drang naar de dood, een drang die hen onverschillig maakte voor het leed van anderen – Hitler, Stalin, Mussolini, Mao Tse-Tung, Pol Pot…

Bij een van zijn geliefde ontmoetingen met zijn aanhangers in de tuin van het Palácio da Alvorada, nadat hij een groepje afgevaardigden van de regering naar Israël stuurde, op zoek naar een spray tegen covid-19 die ginder nauwelijks de testfase ontgroeide, deed hij een genereuze toegeving:

“Wat is een vaccin? Is dat geen dood virus? Ik werd besmet door een levend virus. Nu ben ik immuun. Binnenkort, nadat iedereen zich laat inenten, wat volgens mij enkel op vrijwillige basis kan gebeuren, laat ik mij wellicht ook inenten”.

Het vaccin moet ook toegediend worden aan mensen die eerder al besmet werden. Bolsonaro weet dat, net zoals hij weet dat er een perfecte storm gecreëerd werd die hem op elk moment zijn mandaat kan kosten. Hij hoopt zichzelf te redden op politiek vlak, om het even hoeveel mensen er nog begraven worden. Er is ook een tekort aan graven op de kerkhoven van het land.

Noblat is ook erg actief op Twitter waar hij onder meer deze cartoon van Amarildo publiceerde. Vertaald: Bolsonaro op bezoek bij de oogarts die hem een bord laat lezen met daarop “Covid-19 – 260.000 doden”. De president leest “Gezeur”.


Por Amarildo pic.twitter.com/gA3DyJIhFW — Blog do Noblat (@BlogdoNoblat) March 7, 2021

Foto boven: President Bolsonaro bij de inhuldiging van de treinlijn Norte-Sul in São Simão – Goiás – Deel tussen São Simão en Estrela D’Oeste – São Paulo

Bron

Foto: Alan Santos - PR

#Israël #Twitter #JairBolsonaro #OlavodeCarvalho #BRNieuws #Veja #RicardoNoblat

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page