top of page
  • Observer

Supercomputer tegen supervirus

SupercomputerSantosDumont

Twee supercomputers van de staatsreus Petrobras stellen een deel van hun rekenkracht ter beschikking om simulaties in hoge snelheid uit te voeren, m.b.t. onderzoeken over het nieuwe coronavirus. Hiervoor werd een partnership akkoord afgesloten met het chemisch departement van Stanford, in de Verenigde Staten. Hierdoor kunnen operaties uitgevoerd worden met een capaciteit die gelijk is aan die van 3 miljoen gewone laptopcomputers.

Petrobras maakte bekend dat ze 60% van de capaciteit van supercomputer Santos Dumont beschikbaar stelt. Deze computer wordt beschouwd als de grootste en krachtigste van Latijns-Amerika. Verder wordt er ook nog 50% van de capaciteit van OGBON ingezet. De computers bevinden zich in de bergstad Petrópolis (foto boven), nabij Rio de Janeiro, en in Salvador, Bahia.

De samenwerking wordt gerealiseerd via het project Folding@home, dat analyseert hoe het coronavirus zich gedraagt in het menselijk lichaam, en het verloop van de ziekte opvolgt, via de interactie van virale proteïnen. De studie slaagde er al in om de structuur van de proteïne, die het coronavirus verbindt met menselijke cellen, te identificeren, en pretendeert om de weg te openen voor de ontwikkeling van geneesmiddelen en vaccinaties.

Het staatsbedrijf bestudeert ook een samenwerking met PUC-Rio en Senai-Cimatec om kunstmatige intelligentie te gebruiken om een onderscheid te maken tussen een gewone griep-röntgenfoto en een coronavirus-röntgenfoto. Indien mogelijk zou het onderzoek een snellere en goedkopere manier kunnen opleveren om de ziekte te diagnosticeren.

Bron

Foto: YouTube

#Petrópolis #SenaiCimatec #BraziliëNieuwsOnline #PUCRio #Stanford #Coronavirus #Petrobras #COVID19 #Bahia #OGBON #Foldinghome #Salvador #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page