top of page
  • Observer

Supervisor Ibama annuleert embargo in Praia do Forte

Tamar

Het besluit van Rodrigo Santos Alves, superintendente (superviseur) bij het milieu orgaan Ibama (Instituto Brasileiro do Meio Ambiente e dos Recursos Naturais Renováveis) om de vaststellingen van zijn eigen technische ploeg om te keren m.b.t. een embargo dat opgelegd werd aan het bekende resort Tivoli in Praia do Forte (Bahia), werd in vraag gesteld door de controleurs.

“Onze ganse ploeg was unaniem over het oordeel dat de plek waar het resort een muur bouwt, tot het strand behoort (waar bouwen verboden is). De materialisering van de werken en de opdrachtgevers sprongen zo in het oog. Ter plaatse stelden we vast dat het bedrijf illegale bouwwerken uitvoerde met zware inbreuken op het milieu, door een muur te bouwen met de bedoeling om het zeewater tegen te houden”, zo klinkt het.

Een en ander werd geformuleerd in een technische nota waarin gezegd wordt dat de argumenten, gebruikt door Alves om hun beslissing om te keren, niet opgaan. Het gaat volgens de inspecteurs om een misdaad tegen het milieu, buiten het grondgebied van het resort, waar Ibama optreedt als controleorgaan. Rodrigo Alves is niet alleen supervisor bij Ibama, maar ook aandeelhouder van een immobiliënbedrijf, actief in de handel van luxe eigendommen aan de kust van Bahia.

PDForteMuro

Het was de krant Estadão die eerder deze week uitpakte met het verhaal dat Alves, vorig jaar benoemd door milieuminister Ricardo Salles om de leiding op zich te nemen van Ibama in Bahia, regelrecht inging tegen de conclusie van zijn eigen team. Het resort laat er een muur bouwen die het stijgende zeewater moet tegenhouden. Het gaat om opgestapelde stenen, versterkt met stalen verbindingen, op het strand van Praia do Forte, gekend voor de voortplanting van zeeschildpadden. Praia do Forte is ook de thuisbasis van het Tamar project dat de schildpadden beschermt.

Tartaruga

De supervisor annuleerde niet alleen de opgelegde boete van R$ 7,5 miljoen, opgelegd door de inspecteurs aan het resort, maar cancelde ook de verplichte stopzetting van de werken. Alves argumenteert dat zijn inspecteurs ingingen tegen de uitgereikte milieu licenties door het gemeentebestuur van Mata de São João, verantwoordelijk voor het toeristische Praia do Forte. Volgens hem mogen de inspecteurs niet ageren als een soort interne politie tegen de besluiten van de gemeente.

Bron

Foto's: BRNieuws / Repr. Arq. Pessoal

#MatadeSãoJoão #RicardoSalles #PraiadoForte #Tivoli #Estadão #Bahia #Ibama #BRNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page