top of page
  • Observer

SUS: een grote uitdaging

SUS

Over vijf weken zullen we weten wie de nieuwe president van Brazilië wordt. Gezien de vele politieke en economische moeilijkheden zal de nieuweling prioriteiten moeten stellen. Een van die prioriteiten is de revitalisatie van de publieke gezondheidszorg, de SUS (Sistema Único de Saúde). Het systeem is verantwoordelijk voor de gezondheidszorg van 75% van de Brazilianen, meer dan 156 miljoen mensen die zich geen (peperdure) privé zorgverzekering kunnen veroorloven. En dat wordt ongetwijfeld een van de grootste uitdagingen van de nieuwe Braziliaanse leider, vanaf 1 januari 2019.

Volgens gegevens van het ministerie van gezondheid, vormt de SUS een van de grootste systemen van de wereld, op dat vlak. In 2017 werden 3,9 miljard consultaties geregistreerd in het ganse netwerk. Het gaat om raadplegingen aan gewone artsen, specialisten, huisbezoeken, administratie van medicijnen, gewoon en gespecialiseerd, bloeddrukmetingen en onthaal in een UPA (Unidade de Pronto Atendimento). De structuur van de SUS in gans Brazilië bestaat uit 42.606 basiseenheden en evenveel ploegen in het programma Saúde Da Família, 596 UPA’s, 2.552 psychosociale centra, 1.355 psychiatrische hospitalen, 436.887 bedden, 3.307 ambulances, 219 eenheden voor de opslag van moedermelk en 4.705 hospitalen in een samenwerkingsverband (publiek, filantropisch en privé).

Om dat alles te financieren beschikt het ministerie van gezondheid over het grootste budget van alle ministeries, dit jaar oplopend tot meer dan 130 miljard reais. Toch is dat niet genoeg.

Leonardo Vilela, de voorzitter van Conass (Conselho Nacional de Secretários de Saúde), zegt dat de federale bijdrages absoluut onvoldoende zijn om de publieke gezondheidszorg te bekostigen. Hierdoor worden de deelstaten en gemeentes verplicht om meer bij te dragen. Als gevolg daarvan komen hospitalen met een samenwerkingsakkoord, hierdoor in moeilijkheden. Ook het onthaal lijdt erg onder de tekorten: “Indien de komende president niet ingrijpt, dan gaat het systeem in elkaar storten”, aldus Vilela.

“De federale budgetten verminderden sterk in de jongste jaren. De groei van de bevolking wordt niet in aanmerking genomen, ook niet de werkloosheid waardoor veel meer mensen gezondheidsproblemen krijgen. De langere levensverwachting doet het aantal chronische ziektes toenemen, en dan is er ook nog de technologische vooruitgang die veel geld kost”, zo klinkt het.

Berekeningen wijzen uit dat de federale overheid in 1993 72% bijdroeg, tegenover 16% van de gemeentes, en 12% van de deelstaten. In 2002 droeg de overheid slechts 52,4% van de kosten, tegenover 25,5% van de gemeentes en 22,1% van de deelstaten. Vorig jaar kwam er R$ 115,3 miljard van de federale regering, 43,4% van het totaal. De gemeentes droegen R$ 81,8 miljard (30,8%) bij, de deelstaten R$ 68,3 miljard (25.8%).

Bron: Agência Brasil

Foto: Marcello Casal Jr. - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #Conass #SUS

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page