top of page
  • Observer

SUSP, hopelijk efficiënter dan SUS

Raul-Jungmann-Susp

SUSP staat voor “Sistema Único de Segurança Pública”, wat lijkend op SUS (Sistema Único de Saúde), de Braziliaanse publieke gezondheidszorg die geïnspireerd werd door de Britse National Health Service. Die gezondheidszorg zou in principe goed moeten werken, maar peilingen in de jongste jaren wezen erop dat meer dan 90% van de Brazilianen deze zorg normaal, slecht of zeer slecht vinden. Meer dan 87% oordeelt ronduit negatief over de zorg, dit volgens een onderzoek van de Federale Raad voor Geneeskunde en Geneeskundige Associatie van São Paulo, uitgevoerd door Datafolha. Maar het gaat dus over SUSP.

De verwachtingen zijn hoog. SUSP moet het nieuwe model worden van de publieke veiligheid, en daar schort nogal wat aan in Brazilië. Het ministerie van de openbare veiligheid werkt met de gegevens van de Atlas da Violência, ontwikkeld door het Ipea instituut. Deze atlas maakt jaarlijks een diagnose op van het geweld. De resultaten van dit jaar wijzen op een stijging van het aantal misdaden en een verschuiving naar kleinere steden. Gegevens van het ministerie van gezondheid tonen dat de grens van 30 moorden op elke groep van 100.000 inwoners overschreden werd. Het merendeel van die moorden vindt plaats in steden met 100.000 tot 200.000 inwoners. Peilingen wijzen uit dat de Brazilianen zich het meest zorgen maken over de openbare veiligheid, samen met corruptie, gezondheid en werkloosheid. Het is dus niet moeilijk om te besluiten dat de strijd tegen het geweld, de criminaliteit en de drugs tot de prioriteiten van de regering moeten behoren.

De SUSP werd gepland op basis van de ervaringen in de sectoren gezondheid, opvoeding, sociale zekerheid, initiatieven die gecoördineerd worden door de federale regering i.s.m. de deelstaten en de municípios. Er werd ook gekeken naar de modellen in andere landen zoals de Verenigde Staten, Groot Brittannië en Frankrijk. In Brazilië was de publieke veiligheid tot nog toe altijd een zorg voor de deelstaten, met kleine bijdrages van de gemeentes en de federale regering. M.a.w. iedere deelstaat heeft zijn eigen strategie, zonder de richtlijnen van een gezamenlijk beleid. En dat moest veranderen, aldus minister Raul Jungmann (foto boven): “Wat kan de gouverneur van Rondônia doen wanneer Nem (drugslord António Francisco Bonfim Lopes, opgesloten aldaar in een federale strafinstelling) vandaar uit beveelt dat er een oorlog moet ontketend worden in Rio de Janeiro, 5.000 km verderop? Wat kan de gouverneur van Rio de Janeiro daartegen doen?” , zo vraagt hij zich af.

Jungmann’s visie houdt steek: een centraal beleid en de nodige budgetten kunnen de instrumenten vormen om het allemaal waar te maken, maar of dat allemaal zal lukken moet nog afgewacht worden. Bovendien heeft de regering nog zes maanden te gaan waarna het werk moet voortgezet worden door nieuwe beleidsvoerders. Jungmann ziet daar geen graten in omdat “deze erfenis gebaseerd zal zijn op wetten”. De financiering voor dit alles zal gebeuren door het weghalen van budgetten bij de “Fundo Nacional de Segurança Pública”, “Fundo Penitenciário Nacional” en de investeringsbank BNDES (Banco Nacional de Desenvolvimento Económico e Social).

Gouverneurs en burgemeesters krijgen enkel toegang tot deze fondsen als zij zich aansluiten bij SUSP en akkoord gaan met het streefdoel omtrent de vermindering van de misdaadcijfers, de vorming & kwalificatie van de politie, en het verzamelen van gegevens & cijfers. Jungmann: “Wie niet bereid is om in te stappen in het systeem hoeft ook niet te rekenen op budgetten, maar zal dan wel aan zijn bevolking moeten uitleggen waarom hij niet meedoet aan deze gezamenlijke actie om de misdaadcijfers te verminderen”.

Het spreekwoord zegt: “De weg naar de hel is geplaveid met goede voornemens”. Hopelijk doet SUSP het beter dan SUS.

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil

#Ipea #AtlasdaViolência #Datafolha #BraziliëNieuwsOnline #SUSP #RaulJungmann #BNDES #SUS #Nem #Rondônia #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page