top of page
  • Observer

Tabata Amaral bedreigd met uitzetting

Amaral-Tabata

Het wetsvoorstel dat de regels van de pensioenen wijzigt, werd gisteren besproken in de voltallige Kamer en zal, indien alles goed gaat, kan vandaag gestemd worden vooraleer het geheel naar de Senaat gestuurd wordt. De regering zet het parlement onder druk om de goedkeuring van het voorstel erdoor te krijgen voor de onderbreking van de activiteiten (18 tot 31 juli).

De basis van de regering hoopt erop dat de eerste stemronde vandaag nog kan plaatsvinden, en dat een tweede stemronde ten laatste vrijdag aan beurt komt.

Omdat het om een wijziging van de grondwet gaat, moeten minstens 308 van de 513 volksvertegenwoordigers het voorstel goedkeuren, in twee stembeurten. De tekst waarover gestemd wordt is deze die vorige vrijdag de goedkeuring kreeg van de speciale Kamercommissie.

Kamervoorzitter Rodrigo Maia zei gisteren: “We werken hard om alles op tijd af te ronden. Het is echter geen eenvoudige stemming: 308 stemmen betekent een groot aantal volksvertegenwoordigers. Er moet nog gepraat worden, maar het is onze intentie om een goed debat te voeren om dan vanavond het proces op te starten van de stemming (dat gebeurde niet, werd verschoven naar vandaag). We moeten echt wachten op het nodige quorum en zien dat er minstens 490 volksvertegenwoordigers aanwezig zijn om niet het risico te lopen dat we de stemming verliezen.

Oppositie

Het is duidelijk dat de linkse oppositie ernaar streeft om obstakels in de weg te leggen van de goedkeuring van dit voorstel. Anderzijds is het even duidelijk dat de Braziliaanse schatkist noodlijdend is, en dat er moet ingegrepen worden, en dat gaat niet zonder een wijziging in de spelregels van de sociale zekerheid en pensioenen. Tenslotte kan de klassieke gedachtengang van de parlementairen die hun stem linken aan de goedkeuring van bepaalde begrotingen in hun voordeel (of in hun voordeel van hun achterban), niet uitgesloten worden, ook al predikt de regering Bolsonaro dat het maar eens moet afgelopen zijn met het aloude ‘toma la da cá’ principe (voor wat, hoort wat).

Tabata Amaral

Sommige linkse partijen schrikken er niet voor terug om hun volksvertegenwoordigers te verplichten om tegen te stemmen, ook al hebben sommigen een tegengestelde mening en het voorstel willen goedkeuren, uit persoonlijke overtuiging. Dit is o.m. het geval voor de jonge nieuwkomer Tabata Amaral (25 – foto boven), lid van de PDT (de partij van voormalig presidentskandidaat Ciro Gomes).

De basis van de partij kwam gisteren samen in de Kamer. Later maakte partijvoorzitter Carlos Lupi bekend dat volksvertegenwoordigers van de PDT zullen gestraft worden met uitzetting uit de partij indien ze de regering steunen m.b.t. het voorstel van de hervorming van de pensioenen.

Tabata is voorstander van deze hervorming en leidt een groep binnen de partij die haar standpunt volgt. Ex-minister en verslagen presidentskandidaat Ciro Gomes belde gisteren naar Tabata met het verzoek dat ze de oriëntatie van de partijleiding zou volgen. Zij antwoordde echter dat, na onderhandelen met de regering, toegegeven werd aan de wensen van de vrouwelijke parlementsleden en dat zelfs de berekening van de pensioenen werd aangepast.

Carlos Lupi: “Ik verzocht haar vriendelijk om de richtlijnen van de partij te volgen, maar de regering beschikt over meer overtuigingskracht dan wij. Wij kunnen enkel woorden gebruiken, zij de begroting. Zij hebben blauwe ogen, de onze zijn zwart. Velen steken zich nu weg achter de rug van Tabata om hun eigen beslissing te verdedigen, sommigen uit eigenbelang, anderen in het voordeel van hun kiezers”.

Ciro Gomes gebruikte de sociale media om een uitzetting uit de partij te verdedigen van hen die de regering steunen, en omschreef de hervorming als ‘elitair’.

Op dit moment is bekend dat 7 van de 27 PDT volksvertegenwoordigers het voorstel steunen, 13 anderen zijn contra. Vier anderen hebben nog geen standpunt ingenomen, drie anderen zeggen niets, inclusief Tabata Amaral.

Bron: Estadão – Terra Notícias

Foto: Facebook

#CiroGomes #TabataAmaral #CarlosLupi #BraziliëNieuwsOnline #PDT #JairBolsonaro #RodrigoMaia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page