top of page
  • Observer

Tank i.p.v. ijskarretje

TankCarrinho

Ex-presidenten Michel Temer, Fernando Henrique Cardoso, José Sarney, Lula, Fernando Collor en hun woordvoerders legden hun oren te luisteren bij de militairen en kregen van hen te horen dat de verkiezingen zullen plaatsvinden, en dat de overwinnaar, wie het ook moge zijn, zal mogen regeren. Men maakt zich wel zorgen omtrent de militaire politie (PM). Dit alles stond gisteren zondag te lezen in de krant Estadão. Vandaag maakt diezelfde krant melding van een oproep door een officier van de PM in São Paulo tot deelname aan de geplande pro-Bolsonaro manifestatie in de hoofdstad Brasília.

Kolonel Aleksander Lacerda die het bevel voert over 7 bataljons, verdeeld over 78 gemeentes van de regio Sorocaba, publiceerde allerlei berichten op zijn Facebook pagina die inmiddels niet meer toegankelijk is voor “niet-vrienden”. Hij schreef daar dat Senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco een “lafaard” is, omschreef gouverneur João Doria als een “Indische stam” (van het virus) en ex-Kamervoorzitter Rodrigo Maia classificeerde hij als de “begunstigde van een maffia-schema”.

Op 16 augustus schreef hij: “Vrijheid kan je niet winnen, die moet genomen worden. Ik doe mee op 7 september”. Op 20 augustus: “Geen enkele liberaal met talkpoeder op zijn billen zal erin slagen om de linkse hegemonie van Brazilië omver te werpen. Wij hebben een tank nodig, geen ijskarretje”. Over 7 september: “Het zal tot een kookpunt komen”.

Gouverneur Doria zette vandaag de man uit zijn ambt en riep een vergadering op van het algemene commando van de PM om andere straffen te bepalen voor de kolonel die eveneens verwacht wordt om zich te verdedigen. Hij is niet de enige. In het artikel wordt ook melding gemaakt van andere reserves van de militaire politie in São Paulo en Ceará die veteranen van de MP oproepen om te betogen op 7/9.

Spoedvergadering

Vijfentwintig gouverneurs (van 27) hielden vandaag een spoedvergadering. Die werd enkel ter plaatse bijgewoond door Ibaneis Rocha (Distríto Federal) en Wellington Dias (Piauí). De anderen deden mee via een videoconferentie. Enkel de deelstaten Tocantins en Amazonas deden niet mee.

Govs

De meeting had tot doel om de crisis tussen de 3 machten te bespreken, nadat president een impeachment verzoek indiende bij de Senaat, tegen minister Alexandre de Moraes.


GovVir

Oorspronkelijk waren er meningsverschillen over de aanpak, maar uiteindelijk werd besloten om een brief te sturen naar de president met het verzoek tot een dialoog over de democratie met het STF, de Kamer en de Senaat. Zelfs al gaat Bolsonaro niet in op dat verzoek, dan nog wordt gehoopt dat een woordvoerder van het Palácio do Planalto komt deelnemen aan de gesprekken tussen de drie machten.

Gouverneur Doria (SP) waarschuwde zijn collega’s over het risico van infiltraties bij de militaire politie door bolsonaristas. Hij zei ook dat aanhangers van de president mogelijk gewapend zullen deelnemen aan de manifestaties op 7 september.

Herhaling

De president viel vandaag in herhaling en verdedigde opnieuw de invoering van gedrukte stembriefjes, ondanks dat hier geen meerderheid voor gevonden werd bij de stemming hierover in de Kamer: “Wat is de ziel van de democratie? Dat is de stem. De bevolking wil dat men bij het stemmen zekerheid heeft dat die stem naar João of Maria gaat. Men wil niet dat ergens in een verborgen kamer stemmen geteld worden door een half dozijn mensen”, zo sprak hij tijdens een interview met Rádio Regional (Eldorado, SP).

Bolsonaro sprak ook opnieuw over een veronderstelde aanval van hackers op het systeem van het kiestribunaal TSE in 2018, uitspraken die hem een onderzoek opleverden door het hooggerechtshof (STF) wegens het laten uitlekken van geheime informatie: “Wij hopen volgend jaar op propere en democratische verkiezingen waarbij de stemmen publiekelijk geteld worden. We kunnen niet leven met deze verdenkingen”. Hij zei ook dat hij zal deelnemen aan de manifestaties op 7 september, zowel in Brasília als in São Paulo.

Het impeachment verzoek tegen minister Moraes werd vorige vrijdag ingediend, waarbij de president beloofde dat hij hetzelfde zal doen tegen Luís Roberto Barroso, eveneens minister bij het STF, tevens ook voorzitter van het kieshof TSE. Vanmorgen had hij het over een “heksenjacht” met betrekking tot de arrestaties van onder meer volksvertegenwoordiger Daniel Silveira, de extreemrechtse blogger Oswaldo Eustáquio en recentelijk, partijvoorzitter Roberto Jefferson. Die aanhoudingen werden allemaal bevolen door Alexandre de Moraes.

Bolsonaro: “We mogen dat niet passief aanvaarden, denkende ‘het zal mij niet overkomen’. Op een dag kloppen ze ook op uw deur”. De president voegde er niet aan toe wat hij precies bedoeld met “niet passief aanvaarden”.

Foto: Marcos Corrêa/PR - Fotos Públicas/Sérgio Andrade - Renato Alves/Agência Brasil 

#IbaneisRocha #AlexandredeMoraes #JairBolsonaro #JoãoDoria #WellingtonDias #JoséSarney #MichelTemer #Estadão #Lula #RodrigoMaia #BRNieuws #RodrigoPacheco #FernandoCollor

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page