top of page
  • Observer

Tchutchuca!

TCH

Sinds gisteren namiddag is er een ware explosie waar te nemen op de sociale media van de video, gepubliceerd door G1 (O Globo), waarin te zien is hoe president Jair Bolsonaro de YouTuber Wilker Leão bij de kraag vat en probeert om zijn gsm af te nemen die de jongeman gebruikte om de ontmoeting te filmen. Het onderwerp veroverde de digitale netwerken en de term “Tchutchuca* do centrão” die Leão gebruikte om te refereren naar de president werd een ware trend topic.

De YouTuber gebruikte die term om de onderdanigheid van de president aan de centrumpartijen in het parlement te omschrijven, in Brazilië ook bekend onder de uitdrukking “toma lá, dá cá” wat zoveel wil zeggen als “voor wat hoort wat”. Bolsonaro gaf erg veel kritiek op deze werkwijze toen hij campagne voerde in 2018.

Wilker Leão was echt wel onbeschoft in zijn benadering en richtte beledigingen aan het adres van de president als “covarde”, “safado” en “vagabundo” (lafaard, schurk en zwerver). Geen enkele autoriteit of burger hoeft dergelijke aanvallen voor lief te nemen, maar de verantwoordelijkheid in dit geval lag bij de veiligheidsmensen die de president omringen. Het is ondenkbaar om een president van de republiek te zien die zich op dergelijke manier gedraagt, als in een straatgevecht.

Het was een verrassende scene, eentje die onnoemelijk veel schade berokkent aan het beeld van de leider van een land. Bolsonaro ervaart op deze manier van het gif dat gebruikt werd om tegenstanders af te kraken sinds zijn campagne van vier jaar geleden.

Het waren de bolsonaristen die de logica van de verzegeling introduceerden waarbij tegenstanders blootgesteld werden aan beschamende situaties en alles te zien was bij de sociale media’s via een gsm.

Wilker Leão, een rechtse radicaal, maakte video’s met aanvallen tegen Lula en Bolsonaro zonder dat de aanhangers van de laatste daar veel aandacht aan schonken, integendeel zelfs, ervan genoten.

Na het incident riep de president de jongeman terug om zijn uitleg te geven op een wat rustiger toontje (zonder dat die veel verschil uitmaakte). Eind goed, al goed.

Maar dat is niet meer belangrijk.

Voor de logica van de sociale netwerken zal vooral het beeld bijblijven van een president die een burger fysiek aanvalt. Hij zal er voortaan rekening mee moeten houden dat hij zelf verantwoordelijk is voor de verspreiding van een pak memes. De uitdrukking “Tchutchuca do centrão” zal nog vaak terugkomen, verwijzend naar zijn persoontje, niet in het minst in de campagnes van zijn rivalen.

*De uitdrukking ‘Tchutchuca’ is een liefdevolle manier om een meisje aan te spreken, om duidelijk te maken dat het een mooi, braaf of lief kind is. “Vem tchutchuca, vem aqui com seu tigrão” was de titel van een nummer van de funk groep Bonde do Tigrão in het begin van de jaren 2000 (videoclip hieronder).

Bron

Illustratie: Twitter

#JairBolsonaro #Lula #Tchutchuca #WilkerLeão

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page