top of page
  • Observer

Tegen de stroom in roeien

AbinEBC

De Braziliaanse geheime dienst Abin (Agência Brasileira de Inteligência) stuurde in de voorbije maanden documenten naar het Palácio do Planalto en ministeries met een totaal tegengestelde visie dan die van president Bolsonaro omtrent de aanpak van de pandemie van het coronavirus, zo meldt de krant Estadão. Een pakket van 47 dagelijkse rapporten met in totaal 950 pagina’s waarschuwde de regering over de noodzaak van sociaal isolement om de verspreiding van de ziekte onder controle te krijgen. In de documenten werd gewezen op het gebrek aan IC bedden en de onderrapportage van het aantal geïnfecteerden en doden wegens het tekort aan testen.

De rapporten werden opgemaakt en doorgezonden tussen 27 april en 13 mei naar het kabinet van Bolsonaro, het ministerie van Volksgezondheid en naar de groep die geleid werd door stafchef generaal Walter Braga Netto die de vooruitgang van de pandemie opvolgde. Deze groep, “Centro de Coordenação de Operação do Comitê de Crise para Supervisão e Monitoramento dos Impactos da Covid-19”, een hele mondvol afgekort tot CCOP, werd in maart opgericht door president Bolsonaro om het hoofdrol van de toenmalige zorgminister Luiz Henrique Mandetta te weg te nemen.

Bolsonaro, zoals bekend, stimuleerde samenscholingen en de hervatting van de economische activiteiten, met het argument dat quarantaines er “niet voor zorgden dat hij zijn doel kon bereiken”. Abin informeerde het kabinet op 1 mei dat er tussen 27 en 30 april een zorgwekkende verhoging werd vastgesteld in het binnenland van de staat Amazonas omwille van het niet toepassen van sociale isolatie. In het document werden de gemeentes opgesomd waar het aantal doden snel steeg: Coari, Manacapuru, Maués, Parintins en Rio Preto da Eva, met een groot tekort aan IC bedden.

In een ander document, daterend van 11 mei, wees Abin erop dat de deelstaten waar de sociale isolatie opgelegd werd, “blijkbaar meer succes hadden bij de vermindering van het aantal besmettingen”: “Het Federale District (met de hoofdstad Brasília) was een van de eerste federale eenheden om de sluiting van de scholen aan te kondigen, en het verbieden van niet-essentiële activiteiten, maatregelen die naar alle waarschijnlijkheid bijdroegen om de stijging van het aantal besmettingen tegen te gaan”, zo stond te lezen in hun analyse van drie weken geleden.

Tijdens de beruchte ministeriële vergadering van 22 april in het Palácio do Planalto, beklaagde Bolsonaro zich erover dat hij onvoldoende geïnformeerd werd door de officiële organen en zei dat hij de voorkeur had voor zijn eigen ‘intelligence’ dienst: “Informatiediensten, die van mij werkt. De officiële diensten geven de verkeerde informatie. Ik geef er de voorkeur aan om niet geïnformeerd te worden, dan tegen het krijgen van foute informatie”, zo zei hij bij die gelegenheid. Over Abin zei de president dat “die hun eigen problemen hadden”, zonder in details te treden.

Abin maakt, sinds maart van dit jaar, diagnoses op van de situatie van de pandemie in Brazilië, en brengt de situatie van andere landen in kaart. Het agentschap liet in het begin van april weten dat de oplegging van een lockdown een beslissende rol speelde om de curve van de pandemie af te zwakken in Spanje, Italië, Frankrijk, Duitsland en in het Verenigd Koningrijk.

Hoewel het moeilijk is om de termijn te definiëren tussen het begin van beperkingen en de vermindering van nieuwe gevallen, was het succes voor het inlichtingenteam groter in de landen die hadden geanticipeerd: “Hoewel er aanzienlijke schommelingen zijn in het aantal nieuwe dagelijkse gevallen, is het mogelijk om stabilisatiepatronen in de geanalyseerde landen te identificeren”, aldus een fragment uit het rapport.

Verticaal

President Bolsonaro roeide echter tegen de stroom in en herhaalde enkele malen dat de isolerende maatregelen niet bijdroegen tot het afvlakken van de curve, in tegenstelling tot de aanbevelingen van autoriteiten uit de gezondheidszorg, en zoals nu blijkt, ook door Abin. Bolsonaro vindt dat enkel risicogroepen (ouderen en mensen met chronische ziektes) moeten beschermd worden, en dat er een einde moet gemaakt worden aan sociale afstand tussen andere mensen: “Het is net als regen. Je zal nat worden. Bescherm de ouderen en de zwaksten zodat ze geen longontsteking oplopen”. Hij zei dat op 28 april, dezelfde dag dat hij antwoordde op een vraag van een journalist over het aantal doden in het land: “So what? Wat wil je dat ik eraan doe?” .

De analyse van Abin spreekt de stelling van Bolsonaro dat “enkel de zwaksten getroffen worden” tegen. In hun documenten staat te lezen dat het aantal patiënten zonder chronische ziektes steeg van ongeveer 20% naar 35%, hierdoor aantonend dat ook gezonde mensen getroffen worden door het virus, in tegenstelling tot wat aanvankelijk werd aangenomen.

Bron

Foto: EBC - Agência Brasil

#Abin #BraziliëNieuwsOnline #WalterBragaNetto #JairBolsonaro #PaláciodoPlanalto #LuizHenriqueMandetta #Coronavirus #Estadão #Amazonas #COVID19

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page