top of page
  • Observer

Tekort aan schaamte

Crivella

Op het materiële vlak komen Braziliaanse politici niets tekort, integendeel. Op het morele vlak bestaan er grote tekorten, waaronder een gevoel van schaamte. Dit werd nog maar eens bewezen door de burgemeester van de ‘cidade maravilhosa’, Rio de Janeiro. Marcelo Crivella (60), lid van de centrumrechtse partij PRB, van beroep ingenieur maar voornamelijk gekend als pastoor van de bekende evangelische kerk Igreja Universal do Reino de Deus (IURD) en neefje van de grote geestelijke leider Edir Macedo, slaagde er in 2016 in om zich te laten verkiezen als burgemeester van de stad. Voorheen was hij ook minister van visvangst, van 2012 tot 2014, in de regering Dilma Rousseff.

Crivella promoveerde een event, op maandag 4 juli, in het stadhuis van zijn stad. De genodigden: o.a. pastoors en leiders van kerken. Met veel trots kondigde hij zijn hulp aan in de strijd tegen ziektes als cataract en vaat-aandoeningen voor gelovigen, alsmede assistentie aan pastoors die hun jaarlijkse IPTU (onroerend goed belasting) nog niet betaalden. Een nobel streven, ware het niet dat een overgrote meerderheid van de bevolking verstoken blijft van dergelijke gunsten en vaak jarenlang moet wachten op de hulp van de overheid omdat ze het zelf niet kunnen bekostigen.

Crivella sprak meer dan een uur lang waarin hij vooral de loftrompet stak over partijgenoot, volksvertegenwoordiger Rubens Teixeira. Delen van die toespraak, vooral stukken waarin hij hulp beloofde aan de “broeders van de kerk”, werden publiek gemaakt. Hij zegt er letterlijk dat de “kerkbroeders” met oogproblemen (cataract) contact mogen opnemen met een van zijn raadgevers voor bijstand.

De aanwezigen op het event, getiteld “Café da Comunhão”, waren vooraf uitgenodigd via een Whatsapp bericht. De organisatoren vroegen om de ontmoeting niet te registreren, maar wel om de toezeggingen op hun aanwezigheid schriftelijk te bevestigen, met de naam van de kerk en het aantal gelovigen.

Eén van de stukjes audio, publiek gemaakt door de krant O Globo, laat horen: “Het volstaat om even contact op te nemen met Márcia (raadgeefster) die uw naam zal noteren en doorgeven. Over een of twee weken zal de operatie plaatsvinden”.

De linkse oppositiepartij PSOL tilt erg zwaar aan de uitgelekte informatie en wil de burgemeester aanklagen voor administratief wangedrag.

Het is niet de eerste keer dat de zelfverklaarde bisschop in opspraak komt. Eerder dit jaar trok hij tijdens het carnaval voor een weekje naar Europa, op kosten van de gemeentekas, samen met twee andere ambtenaren. Prijskaartje van de reis: R$ 130.000. Naast de gigantische problemen met de publieke veiligheid in zijn stad werd Rio toen ook getroffen door hevige regens met rampzalige gevolgen waarbij mensen om het leven kwamen. Crivella beperkte zich toen tot het plaatsen van een korte video op de sociale netwerken waarin hij zei dat het erg koud was in Zweden.

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#EdirMacedo #BraziliëNieuwsOnline #MarceloCrivella #RubensTeixeira #PRB #Whatsapp #PSOL #OGlobo #DilmaRousseff #IURD #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page