top of page
  • Observer

Temer: “Men probeert me te vierendelen”

Temer03

President Michel Temer gebruikte gisteren stevige termen in het zelfbeklag, dit met betrekking tot het onderzoek omtrent de mogelijke ontvangst van steekpenningen in de havensector, in ruil voor politieke toegevingen. Hij zei daarover in een interview met TV Brasil: “Men probeert de president van de republiek moreel en politiek te vierendelen. Ik ben het slachtoffer van geweldpleging op de grondwettelijke rechten. Het is de manier waarop ik behandeld wordt die mij verontwaardigd. Ik wordt belasterd.”

Verder: “Ze gaan zoeken in de archieven van 1998, vinden ergens een document, ik weet niet waar, ik weet niet van hoeveel jaar geleden, en willen weten wat Temer daarmee te maken heeft. Zo gaat dat tegenwoordig in Brazilië. Dat is ondraaglijk.”

Blijft echter de vraag van 1 miljoen: waarom werden de verbouwingen in de woning van zijn dochter Maristela betaald met cash geld, waarom niet, zoals gebruikelijk, via een gewone overschrijving op een bankrekening? De Braziliaanse centrale bank voerde in 2002 het TED systeem in, d.w.z. Transferência Eletrônica Disponível. Een betaling via TED garandeert dat het overgeschreven bedrag binnen enkele minuten op de rekening van de begunstigde staat. Limieten kunnen afgesproken worden met de bank (om veiligheidsredenen). In Brazilië is het trouwens levensgevaarlijk om met grotere bedragen cash over de straat te lopen, zelfs met kleinere. Wie meer dan R$ 50.000 in cash wil afhalen op de bank, moet dat minstens drie dagen op voorhand laten weten en uitleggen waarvoor het geld moet dienen.

Op 29 mei l.l. legde Luiz Eduardo Visani, een leverancier bij de hervormingen, een getuigenis af bij de federale politie. Hij bevestigde de ontvangst van een totaalbedrag van 950.000 reais (in deelbetalingen) voor werken die hij uitvoerde in die woning, tussen november 2013 en maart 2015. Al dat geld werd telkens cash overhandigd binnen de zetel van Argeplan, het bedrijf van João Baptista Lima, een gepensioneerde kolonel van de militaire politie en intieme vriend van Michel Temer. Lima wordt door de federale politie aangewezen als de operator van Temer’s steekpenningen. Visani zegt ook dat hij voorstelde om de betalingen te doen via stortingen op zijn bankrekening. Architecte Maria Rita Fratezi, echtgenote van Lima, antwoordde daarop dat het enkel kon in cash, binnen het bedrijf Argeplan. De leverancier zei dat hij Temer’s dochter Maristela slechts vier keer ontmoette op de werken, maar dat er nooit gesproken werd over het budget van de hervormingen. Haar naam stond wel op de ontvangstbewijzen en contracten die hij via Argeplan uitwisselde.


Maristela
Foto: Fotos Públicas - Alan Santas - PR

#JoãoBaptistaLima #MaristelaTemer #BraziliëNieuwsOnline #TED #MichelTemer #JBS

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page