top of page
  • Observer

Terug naar afzender

Detentos

De “Defensoria Pública da União” (openbare verdediging van de republiek) heeft een verzoek ingediend bij het opperste gerechtshof om 55 zware misdadigers terug te sturen naar de deelstaat Rio de Janeiro. De gevaarlijke criminelen zitten nu opgesloten in streng bewaakte federale gevangenissen in andere staten, om veiligheidsredenen maar ook om contacten met hun vroegere leefwereld te vermijden. Het onderwerp ligt erg gevoelig, niet in het minst door het recente geweld in de favela Rocinha waar rivaliserende drugsdealers elkaar bekampten, met een angstige bevolking in het midden van al dat geweld. De inval zou georchestreerd zijn vanuit de gevangenis door de vroegere drugskoning Antônio Francisco Bonfim Lopes, bijgenaamd “Nem”, momenteel opgesloten in Porto Velho, in Rondônia.

Gouverneur Luiz Fernando Pezão (van de staat Rio de Janeiro) maakte vandaag bekend dat hij in beroep zal gaan tegen de toekenning van een collectieve “habeas corpus” voor de betrokkenen. Pezão zegt dat een terugkeer van de criminelen een gevaar betekent in de huidige context van de stad Rio de Janeiro.

De advokaten van de Defensoria Pública vragen aan het STF (Supremo Tribunal Federal) om alle gevangenen die al meer dan 2 jaren opgesloten zitten in federale strafinstellingen, terug te sturen naar hun eigen deelstaat. Het argument luidt dat zij illegaal en onnodig leed ondergaan omdat er een wet bestaat die zegt dat dergelijke gevangenen niet meer dan 720 dagen in een federale gevangenis mogen worden vastgehouden.

Foto: Fotos Públicas - Sidney Oliveira - AG. Pará

#BrazilieNieuws #LuizFernandoPezão #Rocinha

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page