- Observer
Terug naar de middeleeuwen

De middeleeuwse aanpak van de federale politie m.b.t. de overplaatsing van ex-gouverneur Cabral naar de gevangenis van Curitiba, met handboeien en de enkels aan elkaar geketend riepen heel wat vragen op in de Braziliaanse media. Sommige journalisten zeggen dat deze behandeling schade toebrengt aan het Lava Jato onderzoek. Zij vinden dat een kwalitatief onderzoek en een gerespecteerd politiekorps als de federale politie geen milimeter mag afwijken van de wettelijkheid en een minderwaardige behandeling van de beklaagde of veroordeelde, zoals voorzien in de wet.
Het ketenen van de enkels van Cabral kan enkel maar een vernedering als doel hebben, zo vinden zij. Misschien lag het ook wel in de bedoeling om Cabral duidelijk te maken dat hij in Curitiba niet moet rekenen op bepaalde gunstmaatregelen zoals in de gevangenis in Rio de Janeiro. De ex-gouverneur slaagde er daar in om dingen binnen te smokkelen zoals een compleet home theatre en luxueuze voedingswaren als bacalháu, garnalen en dure kazen, afkomstig van sterrenrestaurants in de ‘cidade maravilhosa’.
Geketende enkels doet terugdenken aan de tijd van de slavernij, toen de grootgrondbezitters zwarten door de straten lieten slepen van Rio de Janeiro, Salvador en Recife om duidelijk te maken dat vluchten onmogelijk was. De boodschap was duidelijk: “Zie wat er gebeurt met zij die de eigenaars van de slaven uitdagen”.
Cabral (PMDB) kan waarschijnlijk beschouwd worden als een van de meest corrupte politici van het land. De veroordelingen en de processen van de politicus laten daar geen twijfel bestaan. Cabral werd veroordeeld tot 87 jaren gevangenis in 4 verschillende processen. Hij zal nog terecht staan in 16 verschillende andere onderzoeken. Hierdoor kan zijn straf oplopen tot meer dan 300 jaren opsluiting, ook al voorziet de Braziliaanse wetgeving een maximumduur van 30 jaar achter de tralies.
De journalisten vinden dat dit alles het gebruik van ketenen aan de enkels niet rechtvaardigt. Cabral slaagde erin om zichzelf te bevoordelen in de gevangenis van Rio, maar ondernam geen enkele poging tot vluchten.
De overplaatsing naar Curitiba werd bevolen door rechter Sergio Moro, maar het valt te betwijfelen of de rechter opdracht gaf tot een dergelijke behandeling.
Een en ander leidde ertoe dat een groepje advokaten die niet betrokken zijn met de verdediging van de ex-gouverneur, zich aanboden bij Cabral’s advokaten om een actie te ondernemen tegen de behandeling met geketende enkels.
Foto: Reproductie journaal O Globo
#BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #Curitiba #SergioCabral #SérgioMoro