top of page
  • Observer

Terugkerende Brazilianen (uit China) moeten in quarantaine

BolsoMandetta

De Braziliaanse president bevestigde gisteren dat Brazilianen in China die terug naar huis willen, eerst twee weken in quarantaine moeten. Bolsonaro wil ook zeker zijn dat de kosten van een eventuele repatriëring gedekt worden. Hiervoor zat hij gisteren samen met een aantal ministers in het Alvorada paleis in Brasília.

“We staan voor een groot probleem. Er bestaat geen enkele wet omtrent een mogelijke quarantaine. Indien wij Braziliaanse burgers laten terugkeren uit China, dan willen wij hen uiteraard enkele weken afzonderen, maar een eenvoudige gerechtelijke actie kan dat beletten. In die zin zou het onverantwoordelijk zijn om zomaar mensen beginnen terug te halen. Als het daar gaat om enkele tientallen levens, dan gaat het hier om 210 miljoen Brazilianen”, zo zei hij tegen de pers bij het buitenkomen na de samenkomst (foto boven).

Volgens hem moet eerst alles netjes “afgerond” zijn vooraleer iemand terug te halen. Het is de intentie van de president om niemand terug te halen. Wie naar hier wil komen, moet voldoen aan de maatregelen ter bescherming van 210 miljoen mensen die al hier zijn, zo klonk het.

Bolsonaro vindt dat er eerst moet gepraat worden met de chefs van de wetgevende en gerechtelijke machten, omdat er in het geval van een repatriëring niet kan gewacht worden op een stemming, om de nodige fondsen hiervoor vrij te krijgen. Het idee bestaat erin, aldus Bolsonaro, om de quarantaines te laten plaatsvinden in verder afgelegen militaire basissen. Er zouden enkel mensen naar Brazilië mogen terugkeren die geen enkel symptoom vertonen van een mogelijke besmetting met het Corona virus.

Kamervoorzitter Rodrigo Maia reageerde inmiddels op de uitspraken van de president en zei dat de regering over mechanismes beschikt om hier een budget voor vrij te maken. In een nota zei hij ook dat hij reeds praatte met minister van volksgezondheid Henrique Mandetta (boven rechts op de foto), zeggende dat het parlement klaar is om te helpen indien nodig.

De president uitte ook zijn bezorgdheid over een mogelijke massale immigratie van Venezolanen, dit indien er in het buurland gevallen van besmetting zouden opduiken. Verder vreest hij ook voor de economische gevolgen omdat de toestand in China een directe invloed heeft op de Braziliaanse export die met 3% zou kunnen dalen.

Tot op dit moment is er nog geen enkele bevestiging van een besmetting met het Corona virus, maar er zijn wel 16 gevallen die verdacht worden: acht in de staat São Paulo, vier in Rio Grande do Sul, twee in Santa Catarina, één in Paraná en nog eentje in Ceará. Tien andere verdachte gevallen werden inmiddels uitgesloten van dit virus, na de nodige medische examens.

Bron

Foto: Valter Campanato - Agência Brasil

#Venezuela #BraziliëNieuwsOnline #CoronaVirus #HenriqueMandetta #JairBolsonaro #PaláciodaAlvorada #RodrigoMaia

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page