top of page
  • Observer

Teveel zwaargewichten, maar er is hoop!

Obesidade

“Braziliaanse vrouwen zijn exotisch mooi, slank en gebruind” is een van die clichés die de ronde doen in andere landen. Helaas klopt dat niet helemaal. Bij Link2Brazil werd het zo omschreven: “Niet alle exotische gebruinde Braziliaanse vrouwen zijn slank, niet alle slanke exotische vrouwen zijn gebruind, niet alle slanke en gebruinde vrouwen zijn exotisch. De verscheidenheid is groot, erg groot”. En dat geldt eveneens voor Braziliaanse mannen. Een van de storende elementen in dit beeld wordt gevormd door zwaarlijvigheid, een probleem dat ook meespeelt bij de risico’s bij een besmetting door het coronavirus.

De prevalentie van zwaarlijvigheid nam weer toe, zo meldt het Braziliaanse ministerie van Gezondheid. De melding is gebaseerd op de resultaten van een onderzoek van Vigitel (Pesquisa de Vigilância de Fatores de Risco e Proteção para Doenças crônicas por Inquérito Telefônico) uit 2018. In de voorbije dertien jaren werd een stijging vastgesteld van 67,8% in deze index, gaande van 11,8% in 2006 naar 19,8% in 2018. Dat cijfer stabiliseerde in de jongste drie jaren: de prevalentie van zwaarlijvigheid staat sinds 2015 op 18,9%, maar dat zijn nog altijd erg veel mensen met een overgewicht.

De cijfers van 2018 wijzen uit dat de groei van het aantal corpulente Brazilianen groter was in de leeftijdscategorie van 25 tot 34 jaar, en van 35 tot 44 jaar, respectievelijk met 84,2% en 81,1%. Hoewel overgewicht vaker voorkomt bij mannen, vertoonden vrouwen in 2018 een hoger percentage, met name 20,7%, tegenover 18,7% bij de mannen.

Vigitel noteerde ook een algemene aanzienlijke groei van overgewicht onder de Braziliaanse bevolking: meer dan de helft, of 55,7% is te zwaar. Dat betekent een stijging van 30,8%, in vergelijk met een percentage van 42,6% in 2006.

Tegenover de stijging van zwaarlijvigheid en overgewicht staat een groei van de consumptie van fruit & groenten tussen 2008 en 2018 met 15,5%, gaande van 20% naar 23,1%. De beoefening van lichaamsbeweging in vrije tijd nam eveneens toe met 25,7% (van 2009 tot 2018), en de consumptie van frisdranken en andere suikerhoudende dranken daalde met 53,4% (van 2007 tot 2018), bij de volwassenen in hoofdsteden. Veel Brazilianen (40% van de geïnterviewden) kregen ook te horen van hun arts dat ze aan diabetes leden, en toonden meer kennis over hun eigen gezondheid, hen motiverend om regelmatiger een arts te raadplegen en om zich te behandelen.

Wanderson Oliveira, secretaris bij het ministerie van Gezondheid (nam ondertussen zijn ontslag): “De toename van het aantal zwaarlijvigen is te wijten aan de zeer hoge consumptie van ultraverwerkte voedingsmiddelen, met veel vet en suiker. Het is bijgevolg van groot belang om de consumptie van groenten en fruit bij kinderen en volwassenen te stimuleren. We stellen een gedragswijziging vast, een belangrijk paradigma in Brazilië. Het is aan ons om de mensen aan te moedigen om gezonder te eten, en om de lokale economie aan te zwengelen, met consumptie van groenten & fruit. Hoe dichter bij huis, hoe verser de producten om te consumeren”.

Andere cijfers in het onderzoek wijzen op een stijging van de fysieke activiteiten in de vrije uren. Mannen doen meer aan lichaamsbeweging dan vrouwen: 45,4% tegen 31,8%. De toename is groter in de leeftijdsgroep tussen 35 en 44 jaar.

Bron

Foto: Wilson Dias - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #Vigitel

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page