top of page
  • Observer

The Economist: Bolsonaro is krankzinnig

FiqueEmCasa

In de jongste uitgave van het Engelse tijdschrift The Economist, een van de meest invloedrijke bladen ter wereld, verscheen er een tekst, toegewijd aan de Braziliaanse president. Hij wordt er behandeld als een krankzinnige. En jawel, het woord “krankzinnigheid” werd gebruikt.

De begeleidende illustratie is veelzeggend: Bolsonaro wordt getoond op zijn knieën op de Braziliaanse vlag, met zijn kop ondergedoken in het coronavirus die de plaats inneemt van de blauwe cirkel.

TheEconomistBolsoBandeira

The Economist herinnert eraan dat de wereldleiders, een voor een, de vredespijp rookten met de wetenschap, en de ernst van de pandemie erkennen. Er blijven nog vier negationisten over: twee daarvan zijn overblijfselen van de voormalige Sovjet-Unie: Wit-Rusland en Turkmenistan. De derde is Daniel Ortega, de tropische dictator van Nicaragua. De laatste is president van een slecht behandelde, maar nog steeds grote democratie: Jair Bolsonaro.

Het artikel zegt dat Bolsonaro de inspanningen van zijn eigen regering om het virus onder controle te krijgen, saboteert, en dat dit “het begin van het einde kan betekenen van zijn mandaat”, maar niet meteen.

Er wordt herinnerd aan de ongelukkige uitspraken van de president over het coronavirus: “Het is niet meer dan een griepje”, “Laten we deze confrontatie aangaan als een man verdorie, niet als een kind!” en “Op een dag sterven we allemaal”. Hij laat duidelijk doorschemeren dat de Brazilianen na 15 maanden Bolsonaro het gewoon zijn om te luisteren naar zijn stoere uitspraken over oerwouden, opvoeding en publieke veiligheid, maar: “Op die manier is de toegebrachte schade onmiddellijk en voor de hand liggend. Bolsonaro stelt zijn agressieve retoriek ter beschikking om de publieke gezondheidszorg te saboteren”.

Het tijdschrift geeft enkele voorbeelden van de krankzinnige houding van de president tijdens de coronavirus crisis:

– Deelname aan een manifestatie in zijn voordeel, poserende voor selfies; – De vraag dat de ondernemingen normaal blijven functioneren; – De Brazilianen aanmoedigen om niet mee te doen aan de sociale isolatie: – Een oproep doen aan de bevolking om te vasten; – Overwegen om een decreet uit te vaardigen dat een einde maakt aan de opgelegde quarantaines; – Herhaaldelijk dreigen om zijn minister van Gezondheidszorg te ontslaan…

En dat is het profiel van een leider dat momenteel de wereld rondgaat. The Economist: “Bolsonaro ging te ver in het verzuimen van zijn plicht als president om levens te redden, zelfs naar zijn eigen normen. Een flink deel van zijn regering ziet hem reeds als dat zieke familielid dat tekenen vertoont van krankzinnigheid”.

Volgens het artikel wordt hij nog altijd voldoende gesteund om overeind te blijven, ook al kan er weinig twijfel over bestaan dat hij de grondwet met de voeten treedt door zijn gedrag en zichzelf hierdoor blootstelt aan een impeachment procedure. Hij kan hierbij echter rekenen op een kring van fanatieke aanhangers, de steun van evangelische gelovigen en het gebrek aan informatie bij vele Brazilianen over het coronavirus. Dit kan leiden tot een snellere uitbreiding van de pandemie tot een kritiek punt.

CNN Brasil maakte gisteren een fragment bekend van een gesprek tussen minister Onyx Lorenzoni (Burgerschap) en volksvertegenwoordiger Osmar Terra (MDB). De eerste is een van de echt nauwe medewerkers van Bolsonaro, de tweede (zelf arts van beroep) deelt de mening van de president dat iedereen weer aan de slag moet om de economie te redden. CNN Brasil belde naar Osmar Terra voor een vraaggesprek, maar die vergat de telefoon in te haken waardoor de nieuwszender een dialoog kon opnemen tussen beiden van 14 minuten. De twee hadden het vooral over Luiz Henrique Mandetta (Volksgezondheid) die volgens hen dringend moet ontslaan worden.

Onyx: “Mandetta wijkt totaal af van datgene wat de president doet…” Terra: “En hij heeft het hoog op met zichzelf… ” Onyx: “Ik vind dat hij (Bolsonaro) de gevolgen van een ontslag erbij moet nemen. Mocht ik erbij geweest zijn op die vergadering… Wat daar gebeurde, ik zou het niet aanvaard hebben, ik zou zijn kop eraf gehakt hebben… ” Terra: “Ik zal je helpen Onyx. Ik hoef geen minister te zijn, er zijn anderen die dat kunnen.”

Meer over dit gesprek vindt u hier.

Even naar de bakker

Te midden van de steeds groeiende pandemie in het land, trok president Bolsonaro gisteren erop uit en ging een “padaria” (bakkerij) bezoeken in Brasília, at er een broodje en sprak er met medewerkers en klanten. Het was een onverwacht bezoek waardoor de handel al snel veel bezoekers kregen die geen rekening hielden met de opgelegde regels van onderlinge afstand. Bolsonaro drukte handjes en liet zichzelf herhaaldelijk fotograferen naast anderen. Tijdens zijn uitstapje ontstond er ook een potten & pannenslag op de terrassen van de stad.

Foto boven: Geïsoleerde mensen in hun appartement in São Paulo. De tekst kan vertaald worden als “Blijf in uw kot!”

Bron

Foto: Twitter

#CNNBrasil #BraziliëNieuwsOnline #TheEconomist #DanielOrtega #JairBolsonaro #OnyxLorenzoni #Coronavirus #COVID19 #OsmarTerra

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page