top of page
  • Observer

The Intercept: Dallagnol wilde bijverdienen

D-Dallagnol

Deltan Dallagnol (39), procureur bij het Braziliaanse openbaar ministerie, bekend door het Lava Jato onderzoek en zijn samenwerking met de voormalige rechter Sérgio Moro, zou gepland hebben om een bedrijf te openen, gespecialiseerd in betaalde voordrachten. Volgens boodschappen, bekomen door de website The Intercept en vandaag gepubliceerd door de krant Folha de São Paulo, had de jonge procureur willen profiteren van het “netwerk en de bekendheid” die hij bekwam door zijn werk in het Lava Jato onderzoek, om winst te maken.

Dallagnol zou de eerste stappen voor de opening van het bedrijf gezet hebben in december 2018, samen met zijn collega Roberto Pozzobon, deel uitmakend van dezelfde werkgroep. Beide procureurs zouden overlegd hebben over de manieren om zo veel mogelijk winst te maken: “Als we iets oprichten zonder winstbejag, onszelf hoge vergoedingen uitkerend voor het houden van lezingen, dan ontsnappen we aan eventuele kritieken”, zo schreef Dallagnol.

Beiden zouden ook boodschappen hebben uitgewisseld over de mogelijkheid om een partnership af te sluiten met gespecialiseerde evenementenbureaus, of organisaties die diploma-uitreikingen verzorgen.

In werkelijkheid is het nooit zo ver gekomen en werd er geen firma opgestart onder hun naam, of die van hun echtgenotes.

De gepubliceerde boodschappen tonen wel aan dat Dallagnol andere belangrijke figuren in het Lava Jato onderzoek aanraadde om betaalde voordrachten te geven, waaronder Sérgio Moro en de voormalige procureur-generaal Rodrigo Janot.

Ondanks dat de plannen van Dallagnol niet gerealiseerd werden, nam hij wel deel aan een aantal van dergelijke evenementen. PT-volksvertegenwoordigers Paulo Pimenta en Wadih Damous deden zelfs een poging om hiervoor een disciplinair proces op te starten bij het openbaar ministerie, maar dat verzoek werd gearchiveerd.

De Lava Jato task force in Curitiba stuurde een nota naar de krant Folha de São Paulo waarin bevestigd wordt dat “eender welke procureur van het openbaar ministerie het recht heeft om in te gaan op uitnodigingen voor het geven van voordrachten en cursussen, al dan niet vergoed”.

Deltan Dallagnol liet weten dat hij voordrachten organiseert om het burgerschap te stimuleren, alsmede de strijd tegen de corruptie, en dat dit soort werk volkomen voldoet aan de normen die gehanteerd worden door het federale openbare ministerie.

Bron

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil

#DeltanDallagnol #RodrigoJanot #BraziliëNieuwsOnline #LavaJato #Curitiba #TheIntercept #PauloPimenta #FolhadeSãoPaulo #WadihDamous #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page