top of page
  • Observer

The Lancet: Bolsonaro vormt de grootste bedreiging

BolsoToffoli

Het gerespecteerde Britse tijdschrift The Lancet, een van de belangrijkste medische uitgaves ter wereld, klasseert Jair Bolsonaro als “de grootste bedreiging van de strijd tegen het coronavirus in Brazilië”. De publicatie suggereert “dat hij zijn gedrag wijzigt”, ofwel de “volgende wordt die eruit stapt”.

De tekst die op 9 mei verschijnt, is nu al beschikbaar voor abonnees, en meldt dat Brazilië het land is in Latijns-Amerika met het hoogste aantal besmettingen en doden (125.218 gevallen en 8.536 doden), erbij zeggend dat dit hoogstwaarschijnlijk sterk onderschatte cijfers zijn.

Het tijdschrift voorziet een verslechtering van het scenario in de komende dagen, herinnert aan de recente studie van het Imperial College COVID-19 Response Team en wijst erop dat de epidemie, eerst geconcentreerd in de grote steden, zich begint uit te strekken naar het binnenland, zonder IC-bedden en beademingstoestellen.

Ook de uitspraak van Bolsonaro als antwoord op de vraag van een reporter over de snelle groei van het aantal doden komt aan bod: “So what? Het spijt mij maar wat wil je dat ik eraan doe?” .

En dit: “Hij doet niet alleen verder met het openlijk veroorzaken van verwarring door de maatregelen van sociale isolatie en de richtlijnen van gouverneurs en burgemeesters omtrent quarantaines te ontmoedigen, maar verloor ook twee belangrijke ministers in de voorbije weken”.

Volgens het artikel vormt de uitstap van Luiz Henrique Mandetta (Gezondheid) en Sérgio Moro (Justitie) een ernstige kerf in het hart van de Braziliaanse administratie, te midden van een publieke gezondheidscrisis, alsmede duidelijke tekenen dat het morele kompas bij het Braziliaanse leiderschap verloren ging, als dat er al ooit was.

Verder wordt het gebrek aan sanitaire voorzieningen geciteerd in de sloppenwijken, en de niet ophoudende invasies door boeren en goudzoekers in de reservaten van de inheemse bevolking die voordien al bedreigd werd, en nu ook een mogelijke besmetting met het coronavirus riskeert.

The Lancet waarschuwt op het einde van het artikel dat de leiding op het hoogste vlak van de regering cruciaal is om het ergste resultaat van de pandemie te voorkomen: “Brazilië, het land, moet zich verenigen en een duidelijk antwoord geven op de uitspraak ‘So what?’ van zijn president. Hij moet drastisch van richting veranderen, ofwel moet hij de volgende zijn die opstapt”.

Foto boven: President Bolsonaro (zonder mondmasker!) bracht vandaag een verrassingsbezoek bij minister Dias Toffoli, voorzitter van het hooggerechtshof, hierbij begeleid door een groep ondernemers en zijn minister Paulo Guedes (Economie). Het hof liet onlangs toe dat gouverneurs en burgemeesters zelf beslissen over de maatregelen in de strijd tegen de pandemie. Dat is niet naar de zin van de president die voorrang geeft aan de economie en iedereen weer aan de slag wil, buiten risicogroepen en zestigplussers.

Bron

Foto: Marcos Corrêa - PR

#BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #PauloGuedes #TheLancet #LuizHenriqueMandetta #Coronavirus #DiasToffoli #COVID19 #STF #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page