top of page
  • Observer

The sheik of Araby


Jair Bolsonaro

In de 4 jaren van de regering Bolsonaro, reisden de president of zijn afgevaardigden 150 keer naar Saoedi-Arabië. Het land is dan ook tot aan zijn nek betrokken in de juwelenkwestie die nu al wekenlang het nieuws beheerst, en de vraag rees wat het wederzijds belang was van al die bezoeken en het uitdelen van kostbare uurwerken en andere juwelen die, zoals bleek, achterover gedrukt werden door Bolsonaro, of ten minste een poging daartoe deed via zijn naaste medewerkers.


De officiële uitleg: "Saoedi-Arabië is de belangrijkste handelspartner van Brazilië in het Midden-Oosten. Het handelsvolume bedroeg in 2018 4,42 miljard dollar. Het is ook de grootste olieleverancier van Brazilië, met 33% van de totale import van olie in 2018."


De export: "De Braziliaanse export naar Saoedi-Arabië bereikte 2,1 miljard dollar in 2021, en 2,9 miljard in 2022. Dat is minder dan het in 2011 geregistreerde exportrecord van 3,5 miljard dollar. Vorig jaar ging het vooral om pluimvee en slachtafval (29%), en suikers en melasse (14%)."


Bolsonaro reisde in 2019 naar Arabië en zei dat hij "verliefd werd op Saoedi-Arabië" en dat hij "een bepaalde affiniteit had met prins Mohammed bin Salman".


De Arabieren toonden belangstelling voor enkele projecten in Brazilië, zoals de Ferrogrão (spoorweg) en de irrigatie van het bassin van Irecê, maar dat werd nooit werkelijkheid. Ontmoetingen en gesprekken bleven wel doorgaan.


Een onderzoek, uitgevoerd door Brasil de Fato, gebaseerd op het "Portal da Transparência" van de voorbije zeven jaren, wijst uit dat de regering Bolsonaro drie keer het record brak van officiële reizen naar Saoedi-Arabië. Het enige jaar dat die grens niet overschreden werd, was in 2021 toen de pandemie ernstige beperkingen oplegde aan internationale reizen.


Eduardo Bolsonaro

Ook zoon Eduardo reisde naar Arabië en liet er zich zelfs fotograferen in een soepjurk en hoofddoek.


In 2019 waren er 82 reizen die R$ 1,5 miljoen kostten aan de overheid. In 2020 werd er R$ 423.000 uitgegeven aan 23 reizen. In 2021 ging het om zes reizen die R$ 122.000 kostten. In 2022 werd er 40 keer gereisd naar dezelfde bestemming, voor een totaal van R$ 1 miljoen. Ter vergelijking: in de drie voorgaande jaren (2016 t.e.m. 2018) waren er 32 reizen, voor een totaal van R$ 539.000. De grootste uitgave voorheen was in 2018, met 14 reizen voor een totaal prijskaartje van R$ 265.000.


Brasil de Fato trekt de motieven van al die reizen in twijfel en herinnert aan een bericht in de krant Estadão waarin beweerd werd dat Bolsonaro persoonlijk ingreep om de juwelenkit, in beslag genomen door de douana in São Paulo, terug vrij te krijgen. Het ging om een pakket met een waarde van € 3 miljoen.


De intense relatie van de Braziliaanse regering (onder Bolsonaro) met Saoedi-Arabië wordt ook bekritiseerd door mensenrechtenorganisaties. Het land in het Midden-Oosten staat bekend voor schendingen van de mensenrechten, beperkingen van de vrijheid van meningsuiting en culturele diversiteit.


Neymar

Voetbalcrack Neymar trekt zich blijkbaar ook niet veel aan van die kritiek. Het portaal Metrópoles somt de redenen op.


De getalenteerde atleet krijgt van Al Hilal een jaarsalaris van R$ 430 miljoen. Dat is meer dan 1 miljoen per dag. Maar dat is niet alles.


Volgens het profiel van @ActuFoot_, met meer dan 6 miljoen volgers op Twitter, gaan de Arabieren nog enkele stapjes verder, te weten:


- Een persoonlijk vliegtuig staat ter beschikking;

- Een kast van een woning met huisbedienden;

- 80 miljoen euro extra voor iedere gewonnen wedstrijd;

- 500.000 euro voor ieder verhaal of post op zijn sociale media waarin hij een goed woordje doet voor Saoedi-Arabië.


Het is niet bekend hoe de Arabieren zullen reageren als hij weer eens tegen de vlakte gaat.


Over twee jaar keert hij terug naar Brazilië en het Braziliaanse voetbal, bij de club Flamengo.


Spijt dat u geen voetballer werd?


Brasil de Fato - Metrópoles


Foto: Fotos Públicas - Lucas Figueiredo/CBF - Clauber Cleber Caetano/PR

8 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page