top of page
  • Observer

The show must go on

Azeredo

Ex-senator en ex-gouverneur van deelstaat Minas Gerais Eduardo Azeredo (PSDB) gaf zichzelf aan bij een politiekantoor in Belo Horizonte. Hij is de eerste ‘tucano’ die achter de tralies gaat n.a.v. het zogenaamde ‘mensalão tucano’ schandaal.

Azeredo (69 – foto boven) werd tot 20 jaar opsluiting veroordeeld wegens het wegsluizen en witwassen van overheidsgeld. Het bevel tot effectieve opsluiting kwam na de afwijzing van het laatste beroep dat mogelijk was in 2de instantie en komt 11 jaar na de aanklacht, ingediend door het openbaar ministerie.

Die aanklacht betrof een corruptieschema waarbij geld weggesluisd werd van staatsbedrijven Copasa (Companhia de Saneamento de Minas Gerais), Cemig (Companhia Energética de Minas Gerais) en Bemge (Banco do Estado de Minas Gerais, nu niet meer bestaande). Het geld, een totaal van 3,5 miljoen reais, werd gebruikt om de verkiezingscampagne van Azeredo te bekostigen in 1998 om herverkozen te worden als gouverneur. Azeredo verloor toen van Itamar Franco.

De aanklacht kwam er in 2007 toen Azeredo zijn mandaat als volksvertegenwoordiger uitvoerde. Volgens de toenmalige openbare aanklager Rodrigo Janot werd het geld aan Azeredo bezorgd via reclameagentschappen, verbonden aan Marcos Valério. Deze laatste werd eerder al veroordeeld tot 37 jaren opsluiting in het mensalão schandaal waarbij figuren als José Dirceu, José Genoino en Delúbio Soares betrokken waren. Deze laatste, voormalig schatbewaarder van de PT, zal ook opnieuw de cel in moeten voor zijn betrokkenheid met het Lava Jato onderzoek waarbij 12 miljoen op onregelmatige manier ontleend werd aan de Schahin bank, door tussenkomst van José Carlos Bumlai, grote vriend van Lula.

Azeredo’s advokaten dienden alvast een verzoek tot habeas corpus in bij het hogere gerechtshof STJ wat op zijn beurt weer kan leiden tot een nieuw beroep bij het STF.

The corruption (show) goes on.

Foto: Agência Brasil

#DelúbioSoares #MinasGerais #JoséDirceu #JoséCarlosBumlai #RodrigoJanot #EduardoAzeredo #JoséGenoino #BraziliëNieuwsOnline #BeloHorizonte #ItamarFranco #MarcosValério

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page