top of page
  • Observer

The times they are a-changin

Manifestacao01

Onderstaand stukje werd geschreven door Ilona Szabo, directrice van het instituut Igarapé en mede oprichtster van de beweging Agora!, gepubliceerd in het weekblad Época.

Een samenvattende vertaling:

Het Braziliaanse politieke systeem is failliet en de Brazilianen zijn de steriele polarisatie meer dan beu. Het globale scenario toont het belang aan van een zoektocht naar alternatieven, met een capaciteit die tot dialogen leidt.

De Braziliaanse staat werd in beslag genomen door persoonlijke interesses en corporatieve belangen, afstand nemend van de constitutionele verplichting om het leven van al zijn burgers te beschermen en te verbeteren, zonder rekening te houden met sociale klasses, ras, kleur, leeftijd of geloof. De bevolking is uitgeput na een cumul van morele, politieke, economische en veiligheidscrisissen.

Brazilianen hebben redenen om zich zorgen te maken: de ongelijkheid steeg, het werkloosheidscijfer bedraagt bijna 14 % en ongeveer 1/3 van hen zegt dat ze het land zouden verlaten indien mogelijk. Een meerderheid gelooft niet meer in verandering, vele anderen werden apatisch. De traditionele politiek, de partijen en de actuele politici spreken niet meer tot de verbeelding van de Brazilianen. Een peiling in opdracht van de sociale beweging Agora! (betekent ‘Nu!”), uitgevoerd in juli bij 10.000 Brazilianen in het ganse land, bevestigt het gevoel dat in de straat leeft: 79 % van de ondervraagden gaan akkoord met de stelling “Ik zou graag gewone burgers (geen politici) zoals leerkrachten, ondernemers, ambtenaren, arbeiders, zelfstandigen en anderen willen zien als kandidaat bij de volgende verkiezingen (in oktober 2018)”.

In dezelfde peiling zegt 72 % van de ondervraagden dat het niets uitmaakt of een politieker uit de linkse of rechtse hoek komt, als hij/zij er maar voor zorgt dat het leven van de Braziliaanse burger verbeterd wordt. 77 % zegt dat ze stemmen op een persoon zonder ook maar de minste belangstelling te hebben voor de partij waar hij/zij mee verbonden is (in het noordoosten van Brazilië stijgt dat percentage zelfs tot 90 %).

Het is evident dat de polarisatie en de relatie tussen een politicus en een bepaalde partij hoegenaamd niets meer te maken heeft met de reële problemen van de Braziliaanse burger. (Een polarisatie die bovendien nog aangewakkerd wordt door bepaalde “Brazilië-kenners” in het buitenland die vanuit een ivoren torentje lustig conclusies trekken, en die ook publiceren op het internet, zonder ook maar enige voeling te hebben met de echte toestand ter plaatse)

Een politieke, economische en sociale vernieuwing in Brazilië vraagt inspanningen die zowel van binnen als van buitenuit de 3 belangrijke machten (wetgevend, uitvoerend en gerechterlijk) moeten komen. Brazilië kan niet gered worden door een “held”, maar wel door goed voorbereide en opgeleide denkers uit diverse sectoren van de maatschappij, en uit alle socio-economische klasses.

De volledige tekst is hier te vinden (Portugees).

Foto: Fernando Frazão - Agência Brasil

#Agora #BrazilieNieuws

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page