top of page
  • Observer

To be or not to be (free)

STF-Estatua-Jose-Cruz-ABr

De arbeiderspartij (PT) had in de jongste 18 maanden enkel en alleen aandacht voor één welbepaald doel: Lula livre. De boodschap werd, met relatief succes verspreid over de Amerikaanse continenten en vond zelfs steun bij diverse figuren als Alberto Fernández, de pas verkozen president van Argentinië, en de Noord-Amerikaanse democraat Bernie Sanders. De partij komt deze week dichter dan ooit bij dat doel, en bij de overweging wat te doen als de ex-president werkelijk zijn cel in Curitiba zou mogen verlaten.

Een niet nader genoemde ex-minister onder Dilma Rousseff: “Sinds Lula werd opgepakt, neemt de PT niet meer deel aan het nationale debat. De partij diende geen enkel eigen project in van hervorming, gedroeg zich niet als een partij die vier verkiezingen won, het land en zijn problemen goed kent. De agenda van de PT bleef beperkt tot de wacht houden aan de grendels van Lula’s cel, en protesteren tegen zijn opsluiting, verder niets. Nu ziet het ernaar uit dat ze terug aan de tafels moeten gaan zitten, en aan politiek moeten doen”.

Lula werd opgesloten na een veroordeling in de zaak van het triplex appartement in Guarujá, een oordeel dat bevestigd werd door de rechtbank van tweede aanleg. Vandaag hervat het hoogste gerechtshof de discussie over de regels hieromtrent: kan het dat een veroordeelde zijn straf moet ondergaan na een uitspraak in tweede aanleg, of mag hij een finaal oordeel afwachten in vrijheid tot alle beroepen uitgeput zijn, inclusief dat van het STF (wat erg lang kan aanslepen)?

Lula vormt een potentiële begunstigde van het oordeel van vandaag, samen met bijna 5.000 andere gevangenen die eveneens achter de tralies gingen na een uitspraak in tweede aanleg. Indien de ministers van het STF hun eerdere oordelen herzien, dan zal de ex-president in vrijheid gesteld worden tot dat het hooggerechtshof zelf een finaal oordeel velt over de kwestie (of hij al dan niet een appartement kreeg in ruil voor gunsten aan het bouwbedrijf OAS, zoals eerder bevestigd door drie andere instanties).

Nogal wat PT-leden beschouwen het oordeel van vandaag als een ‘valstrik’ omdat de ex-president hierdoor wel zou vrijkomen, maar zijn politieke rechten niet zou terug krijgen, nog minder een attest waarin hij onschuldig verklaard wordt, iets wat Lula herhaaldelijk eiste.

Het gonst de jongste dagen van geruchten over het idee van STF-voorzitter Dias Toffoli die een tussenoplossing voorstelde, met name dat een straf zou mogen uitgevoerd worden na een oordeel in de derde en voorlaatste instantie, het STJ (Superior Tribunal da Justiça). In dat geval zou Lula niet vrijkomen omdat het STJ het oordeel inzake het triplex appartement reeds bevestigde.

Partijleidster Gleisi Hoffmann mikt op een ander doel: “Het oordeel dat president Lula interesseert, is een habeas corpus omwille van de verdachtmaking tegen voormalige rechter Sérgio Moro dat de oorspronkelijke veroordeling kan annuleren. Het hooggerechtshof zal zich hierover deze maand nog uitspreken. Lula is een politieke gevangene en we weten dat dit een politieke oplossing vereist”.

Het is niet onmogelijk dat dit werkelijkheid wordt. Vorige maand werden er verscheidene oordelen ongeldig verklaard omdat de beklaagden niet het laatste woord kregen in hun proces, i.p.v. de klokkenluiders. Dit zou inhouden dat het volledige proces geannuleerd wordt, en dat het strafblad van de ex-president weer onbeschreven wordt, inclusief het recht om zich kandidaat te stellen.

De opening van de zitting van het STF is voorzien om 14 lokale tijd. Vijf van de elf ministers moeten nog hun stem uitbrengen: Cármen Lucia, Celso de Mello, Gilmar Mendes, Ricardo Lewandowsky en voorzitter Dias Toffoli. Het is zo goed als zeker dat Cármen Lucia zal stemmen voor het behoud van de huidige regel, en dat de Mello, Mendes en Lewandowsky tegen zullen stemmen. Dat maakt dat Dias Toffoli, als laatste stemmer, de knoop zal moeten doorhakken. Met wat geluk wordt de einduitslag vandaag nog bekend.

Bron

Foto: José Cruz - Agência Brasil

#AlbertoFernández #OAS #BraziliëNieuwsOnline #RicardoLewandowsky #BernieSanders #GleisiHoffmann #GilmarMendes #CelsodeMello #Guarujá #PT #STJ #DiasToffoli #LulaLivre #Lula #CarmenLúcia #STF #DilmaRousseff #SérgioMoro

0 weergaven0 opmerkingen
bottom of page