top of page
  • Observer

To be or not to be (on tv)

Alckmin-Hotdog

Deze week vrijdag is het zover: de start van de verkiezingspropaganda op de nationale zenders. De presidentskandidaten kunnen rekenen op vijftien blokken, in een tijdspanne van 35 dagen. Het nieuwe en sterk ingekorte formaat vormt een test om te zien of de kijkers nog sterk kunnen beïnvloed worden door de televisie.

Wie meer zendtijd ter beschikking heeft, zoals Geraldo Alckmin (PSDB) en Henrique Meireles (MDB), beseft maar al te goed dat dit de laatste kans is om te stijgen in de peilingen, en om de tweede kiesronde te halen. Er is immers een groot verschil met het vroegere systeem waarbij schenkingen van bedrijven het mogelijk maakte om miljoenen te besteden aan marketing. Deze keer staat de kracht van de televisie recht tegenover de onmiddellijke beschikbaarheid van de sociale netwerken, zoals YouTube, Whatsapp en Facebook. Die netwerken zijn bijvoorbeeld cruciaal voor een kandidaat als Jair Bolsonaro (PSL). Een onderzoek van de krant Estado de São Paulo in juli duidde 83 pagina’s aan waar fans van deze kandidaat campagne voeren. Die pagina’s vermenigvuldigen de invloed van zijn eigen pagina met vier.

De periode van de kiescampagne werd sterk ingekort, en dat wil zeggen dat er veel minder informatie verspreid wordt via de televisie. Dat medium verliest aan belang omdat het internet een waardevol alternatief biedt.

Bolsonaro’s brede aanwezigheid op het internet zal niet herhaald worden op de televisie. De extreem-rechtse kandidaat kon enkel een alliantie afsluiten met de PRTB, en heeft daardoor te weinig parlementairen waardoor zijn zendtijd beperkt blijft tot 8 seconden waarin hij hooguit zijn eigen naam kan vermelden, en die van zijn partij.

Geraldo Alckmin staat daar tegenover met meer dan vijf minuten zendtijd, tweemaal per dag. Die ruime zendtijd biedt hem de mogelijkheid om zijn niet al te beste positie in de peilingen te verbeteren.

Bolsonaro relativeert: “Ik krijg enkele seconden om iets over mezelf te zeggen, en dat is fantastisch”. Zijn strategie beperkt zich niet alleen tot het vermelden van zijn naam. Hij zal er gebruik van maken om de kijkers op te roepen om zijn live verschijningen op de sociale media bij te wonen. Gezien de immense populariteit van deze media, zal hij zeker kunnen rekenen op een ruim publiek met een “celular” in hun handen. Gustavo Bebianno, voorzitter van zijn partij, zegt dat de productie van die “lives” uitbesteed werd aan “een kerel uit Paraíba die goedkoop is”:

“We zullen wat geld uitgeven aan de productie van video’s, maar het blijft allemaal erg eenvoudig. Wij hebben niet veel geld ter beschikking. We zullen maximum 1 miljoen besteden aan de ganse campagne. Onze maaltijden bestaan uit wat hotdogs, en we overnachten dikwijls in een kamer met acht mensen tegelijk”.

Tja, je moet er wat voor over hebben.

Foto: Fotos Públicas - Ciete Silvério

#GustavoBebianno #GeraldoAlckmin #YouTube #PSL #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #Facebook #PRTB #Whatsapp #EstadodeSãoPaulo #Verkiezingen #HenriqueMeireles #PSDB #MDB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page