- Observer
To be or not to be (privileged)

Er bestaat geen twijfel over: enkele sleutelfiguren uit de Braziliaanse senaat kijken tegen een heus dilemma aan voor wat de verkiezingen van volgend jaar betreft. De angst om het voordeel van geprivilegieerde rechtspraak te verliezen vormt een sleutelelement in de keuze van deze politici om zich al dan niet kandidaat te stellen voor een nieuwe ambtstermijn.
Naast de berekening op de kans op een herverkiezing, bestaat er het risico om gearresteerd te worden, tenminste voor sommigen onder hen. Enkel in het Lava Jato onderzoek en afgeleide lopen er momenteel processen bij het hoogste gerechtshof STF tegen 63 volksvertegenwoordigers en 30 senators. Zonder het privilege om beoordeeld te worden door het STF vallen deze politici in de handen van (strenge) rechters als Sergio Moro en Marcelo Bretas van de eerste gerechterlijke instantie in Curitiba en Rio de Janeiro die korte metten maken met corrupte politici.
Vier ex-volksvertegenwoordigers verloren hun mandaat en werden nadien door de gewone rechtbanken veroordeeld tot een gevangenisstraf: André Vargas, Luiz Argôlo, Eduardo Cunha en Henrique Eduardo Alves.
Het opperste gerechtshof voert momenteel een debat over het behoud van die geprivilegieerde rechtspraak maar de uitspraak werd op de lange baan geschoven door minister-rechter Dias Toffoli die vroeg om een “visto” (nader onderzoek dat lang kan aanslepen). Uiteraard doen de verkozenen hun best om een uitspraak in hun voordeel te verkrijgen, m.a.w. het behoud van het privilege voor misdaden die begaan worden tijdens de ambtstermijn(en).
Senator en voormalig presidentskandidaat Aécio Neves (PSDB) heeft alvast een plan B klaar, met name een kandidatuur als volksvertegenwoordiger. Hij verloor erg veel krediet bij de kiezers nadat bekend werd dat hij 2 miljoen reais vroeg aan zakenman Joesley Batista, zogezegd een lening. Hij werd trouwens erg uitgejouwd door militanten, op het partijcongres in São Paulo, vorige week.
Bij de arbeiderspartij PT kampen drie senators met gelijkaardige problemen. Gleisi Hoffmann, tevens partijvoorzitster, zal zich niet opnieuw kandidaat stellen als senator. Een kandidatuur als volksvertegenwoordigster is het alternatief. Gleisi werd aangeklaagd voor het aanvaarden van R$ 1 miljoen via het Petrobras corruptieschema, voor haar verkiezingscampagne in 2010. Indien zij niet opnieuw verkozen wordt loopt ze het gevaar achter tralies te belanden vanaf februari 2019.
Haar collega Farias Lindbergh wil graag opnieuw verkozen worden als senator. Interne peilingen tonen echter aan dat zijn kansen beperkt zijn. Hij probeert een ommekeer te bekomen door mee te reizen met de karavaan van Lula. Indien dat het ongewenste resultaat heeft, zal hij het ook moeten proberen als “deputado”. Lindbergh wordt ervan beschuldigd om smeergeld te hebben aanvaard van een aantal bedrijven die contracten afsloten met de gemeente Nova Iguaçu (Rio de Janeiro) toen hij er burgemeester was, tussen 2005 en 2010.
Humberto Costa (PT – Pernambuco) zit in hetzelfde schuitje. Zijn aanklacht betreft 600.000 reais smeergeld van het bedrijf Odebrecht, dit om hen te bevoordelen in een openbare aanbesteding van Petrobras, in 2010.
De situatie van Renan Calheiros (PMDB – ex-senaatsvoorzitter) kan op zijn minst delicaat genoemd worden. Tegen hem lopen maar liefst 15 verschillende onderzoeken. Daarnaast moet hij opboksen tegen sterke PMDB-kandidaten als minister van toerisme Marx Beltrão, minister van transport Maurício Quintela, collega senator Benedito de Lira en ex-gouverneur Teotônio Vilela. Calheiros, net als de eerder genoemden, willen zeker de geprivilegieerde rechtspraak behouden, maar dan moeten ze wel opnieuw verkozen worden. En daar wringt mogelijk het schoentje, geen prettig vooruitzicht.
Foto boven: Lindbergh Farias en Gleisi Hoffmann in betere tijden.
Foto: Fotos Públicas - Lula Marques - AGPT
#AécioNeves #BraziliëNieuwsOnline #LuizArgôlo #RenanCalheiros #HenriqueEduardoAlves #GleisiHoffmann #AndréVargas #HumbertoCosta #EduardoCunha #LindberghFarias