top of page
  • Observer

To be or not to be (with Haddad)

Barbosa-Gomes-FHC

Partijbonzen van de PSB en de PDT vinden dat Fernando Haddad (PT) het slachtoffer is van het gebrek aan stijl van de arbeiderspartij, die de indruk geeft van uit elkaar te vallen. Hierdoor wordt een nadrukkelijke en publieke steun aan de PT, zoals van ex-president Fernando Henrique Cardoso (PSDB), ex-minister van het STF Joaquim Barbosa (PSB) en van de verslagen tegenstrever Ciro Gomes (PDT) zo goed als onmogelijk geacht.

In de strategie van Haddad, zou een steun van deze drie, door middel van publieke verklaringen die kunnen gebruikt worden in de propaganda-uitzendingen op radio en TV, ideaal zijn. Maar daar is hij tot op dit moment niet in geslaagd.

Joaquim Barbosa

Leiders van de PSB lieten weten dat Joaquim Barbosa tijdens een ontmoeting die hij had met Haddad, zei dat hij zou stemmen op de PT-kandidaat, maar ook duidelijk maakte dat hij nog niet weet of hij zich persoonlijk zal inzetten in diens campagne. Een woordvoerder van Barbosa zei dat hij een deelname overweegt, maar dat de tendens om zich hiervoor in te spannen niet bepaald groot is, omwille van de korte termijn die er nog rest voor de tweede kiesronde.

Ciro Gomes

Wat Ciro Gomes (PDT) betreft, na zijn nederlaag in de eerste kiesronde, kende hij enkel een “kritische steun” toe aan de PT. Deze laatsten hoopten dat Gomes, na zijn reis naar Europa, met “hart en ziel” zou deelnemen aan de campagne van Haddad. Na de heftige aanval van broer Cid Gomes (PDT) aan het adres van PT-militanten in Fortaleza, lijkt deze mogelijkheid verder weg dan ooit. De verkozen senator verweet de PT dat ze geen schuld bekenden en dat zij verantwoordelijk zijn voor de opkomst van de extreemrechtse kandidaat Jair Bolsonaro. Haddad reageerde sussend op de aanval, maar maakte duidelijk dat hij ten laatste zondag e.k. wil rekenen op de steun van de PDT. Cid Gomes antwoordde via de krant Estadão dat een deel van de PT de uitslag van de 2de ronde reeds als verloren beschouwt en dat de marionet van Lula hen niet meer interesseert. Voor Cid Gomes denken de “kameraden” enkel nog aan het behoud van de hegemonie in de oppositie in een toekomstige Bolsonaro regering. Hij zei: “De PT slaagt er niet in om een groot gebaar te maken, zelfs als dit zou toelaten dat een jonge, getalenteerde, intelligente en goed voorbereide man als Fernando Haddad een kans zou krijgen. Ik vind dat een dergelijk gebaar moet uitgaan van de partijleiding”.

Fernando Henrique Cardoso (FHC)

Ex-president FHC (PSDB) heeft een goede relatie met Haddad, maar liet al eerder weten dat hij enkel de PT zou steunen indien zij hun regeringsprogramma drastisch zouden veranderen. Volgens intieme vrienden van FHC zal dat niet gebeuren, en zal de ex-president hooguit verklaren dat hij op Haddad zal stemmen in de 2de ronde, zonder enige verdere steun.

Bron

Foto's: Agência Brasil

#FHC #CiroGomes #BraziliëNieuwsOnline #FernandoHaddad #PDT #JairBolsonaro #FernandoHenriqueCardoso #PT #JoaquimBarbosa #CidGomes #PSDB #PSB

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page