top of page
  • Observer

Toffoli: wij censureren niet, wij verdedigen het hof

Toffoli-Moraes

Dias Toffoli (foto boven links), de voorzitter van het hoogste gerechtshof STF, ontkent dat hij en zijn collega Alexandre de Moraes censuur oplegden aan het digitale tijdschrift Crusoé. Hij zei dat tijdens een interview, vandaag toegestaan aan Radio Bandeirantes. Volgens de voorzitter verdedigde het hof zich enkel tegen publicaties en aanvallen die zij classificeren als leugens.

“Vandaag ben ik de voorzitter, men wil het hof aanvallen en daarom moeten wij ons verdedigen. We kunnen niet toestaan dat de haat infiltreert in onze maatschappij”, zo sprak de minister.

Volgens Toffoli werd de maatregel van Alexandre de Moraes (foto boven rechts) met betrekking tot het artikel met de titel “De vriend van mijn vaders vriend”, ondersteund door de grondwet, in tegenstelling tot wat critici prediken. De kritiek zegt dat de grondwet beledigd werd.

De publicatie van Crusoé is gebaseerd op een document uit het Lava Jato onderzoek, waarin Marcelo Odebrecht onthult dat de codenaam die destijds (in 2007) gebruikt werd in een e-mail, verwijst naar Toffoli die toen procureur-generaal was van de Unie: “Dit is geen censuur. De grondwet spreekt enkel over voorafgaande censuur, en het is duidelijk dat er hier misbruik gemaakt werd van de inhoud van het document dat onthuld werd”. Toffoli voegde eraan toe dat hij gerust was over het besluit van de ‘relator’ Alexandre de Moraes dat niets te maken heeft met censuur, maar wel “een verbod op het verspreiden van een materie die onjuist is en onvoldoende onderzocht werd”.

Op de vraag of hij “de vriend van de vriend van de vader (van Marcelo Odebrecht”) was, antwoordde Toffoli lachend: “Eigenaardig, dit doet me zelfs lachen”. Hij argumenteerde verder dat mensen elkaar vaak beschuldigen, zonder dat die beschuldiging ergens op gebaseerd is. Op de vraag of hij Marcelo Odebrecht zal laten vervolgen omwille van de verwijzing naar zijn naam in het gerechtelijk akkoord: “Dergelijke kwesties zullen later opgelost worden”. Toffoli gaf wel toe dat hij destijds betrokken was in aangelegenheden m.b.t. het bedrijf Odebrecht, maar dat de claim in kwestie afgewezen werd.

Over de mogelijkheid dat de Senaat een parlementaire onderzoekscommissie zou oprichten onder de naam “Lava Toga” zei hij dat geen enkele minister van het STF (Supremo Tribunal Federal) aanleiding geeft om onderzocht te worden. Toffoli beschouwt dit zelfs als onwettelijk omdat het de verdeling tussen de drie machten beledigt: “De drie machten werken in harmonie; er zijn momenteel belangrijkere onderwerpen in Brazilië, zoals de hervorming van de sociale zekerheid en de pensioenen. Bovendien heerst er een grote werkloosheid en mogen we onze energie niet verspillen aan onnodige zaken. We moeten werkgelegenheid creëren, Brazilië ontwikkelen, en stoppen met het verspreiden van haat en tweedracht”.

Nog steeds in het interview, verdedigde hij het presiderende hof en zei dat er geen enkel hooggerechtshof in de wereld is dat meer oordeelt dan het Braziliaanse hof: “Wij zijn het meest transparante hooggerechtshof omdat onze sessies live kunnen gevolgd worden via het internet, TV en radio. Wij zijn voorstanders om het land op te kuisen. Iedereen die misbruikt maakt van overheidsgeld moet onderzocht en gestraft worden. Het STF is een protagonist in de strijd tegen corruptie”.

Bron

Foto: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#MarceloOdebrecht #BraziliëNieuwsOnline #AlexandredeMoraes #Crusoé #SupremoTribunalFederal #DiasToffoli #LavaToga #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page