top of page
  • Observer

Traditie of niet?

Inau1

Volgende dinsdag 1 januari is het zover en zal de nieuwe president van Brazilië officieel aan zijn ambtstermijn beginnen. Op 10 december l.l. kreeg hij zijn ‘diploma’ uitgereikt door Rosa Weber, de voorzitster van het kiestribunaal TSE. Jair Bolsonaro bedankte bij die gelegenheid God in de hemel dat hij nog leefde. Het had anders gekund. In september kreeg hij bij een doortocht in de stad Juiz de Fora (Minas Gerais) een groot mes in zijn onderbuik. De dader, Adélio Bispo de Oliveira, doorboorde hiermee de darmen van de toekomstige president die tot nog toe rondloopt met een stoma (die in januari zou verwijderd worden).

Informatie van het kabinet voor presidentiële veiligheid toont aan dat Bolsonaro nog steeds niet vrij is van nieuwe bedreigingen tegen zijn persoon, en dat leidde ertoe dat een veiligheidsschema voorzien werd van nooit eerder geziene afmetingen.

In totaal zullen er 12.000 manschappen ingezet worden: agenten van de federale politie, de militaire politie van het federaal district, de strijdkrachten en de wetgevende politie, inclusief sluipschutters die strategische plaatsen zullen innemen op de top van omringende officiële gebouwen, klaar om te vuren tegen elke mogelijke bedreiging. Agenten in burger zullen zich mengen tussen het publiek. Dat publiek zal doorgelicht worden op wapens vooraleer ze binnen mogen in dat deel van Brasília. O.m. regenschermen, glazen flessen en zelfs kinderwagens zullen niet toegelaten worden. In totaal worden er ongeveer een half miljoen mensen verwacht.

Dat leidde ertoe dat Bolsonaro de raad kreeg om bepaalde protocols van de inauguratie te wijzigen. Hierom is het waarschijnlijk dat hij het traject tussen de ‘Catedral Metropolitana’ en het ‘Congresso Nacional’ (parlement) zal afleggen in een gesloten voertuig. De traditie wil dat dit normaal gebeurt in een Rolls-Royce uit 1952, een cadeautje van de Britse regering. Het voertuig wordt enkel gebruikt bij de inauguratie van een nieuwe president, de nationale feestdag op 7 september en bij officiële staatsbezoeken. Bolsonaro zag liever dat deze traditie in stand gehouden werd, maar zijn geallieerden, vooral zijn zoons en echtgenote, willen dat hij daar van afziet. Er zal een gepantserd voertuig gebruikt worden, en hij zal een kogelvrij vest dragen.

Inau2

Niettegenstaande deze plannen, werd er gisteren, bij de oefening van de inhuldigingsceremonie, de Rolls-Royce gebruikt (foto bovenaan). Het voertuig vertoonde geen enkel gebrek en legde de afstand af zonder enig probleem. Twee ambtenaars, een man in een pak en een vrouw in een wit hemd simuleerden het presidentiële paar. Volgende zondag 30 december volgt er een tweede oefening.

Foto's: Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

#MinasGerais #RollsRoyce #AdélioBispodeOliveira #TSE #BraziliëNieuwsOnline #JairBolsonaro #Brasília #JuizdeFora #RosaWeber

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page