top of page
  • Observer

Tropicália icoon beschuldigd van pedofilie

Caetano-Veloso

De bekende Braziliaanse ster Caetano Veloso en zijn echtgenote Paula Lavigne zetten een gerechtsvervolging in tegen het MBL (Movimento Brasil Livre, een rechtse beweging) en tegen de acteur Alexandre Frota. Dit gebeurt nadat de beweging een bericht begon te verspreiden via de sociale media dat de zanger een pedofiel zou zijn omdat hij seks had met zijn echtgenote toen zij nog maar 13 jaar oud was, en hij al 40. Paula Lavigne gaf dit toe in een interview dat zij een jaar geleden toestond aan het tijdschrift Marie Claire, ook al veel eerder, meer precies in 1998, in een interview met het tijdschrift Playboy. Het koppel eist een schadevergoeding die oploopt tot R$ 400.000.

De heisa vindt zijn oorsprong in de polemiek die ontstond na een expositie in Porto Alegre onder de naam Queermuseu, met allerlei kunstwerken over het thema LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender). De tentoonstelling was een initiatief van de bank Santander en kreeg erg veel kritiek van Braziliaanse conservatieven waarop de bank besloot om de tentoonstelling te sluiten.

Artiesten als Caetano, zijn echtgenote Paula, actrice Fernanda Montenegro e.a. verdedigden de vrijheid van uitdrukking en verklaarden zich tegen de censuur. Tegenstanders van de expositie, zoals het MBL, beweerden dat de tentoonstelling pedofilie en seks met dieren aanmoedigde.

Paula Lavigne gaf een nota uit die gepubliceerd werd door de krant Folha: “Als men met ons in debat wil gaan, dan zijn wij daartoe bereid. Maar we aanvaarden geen beledigingen of uitspraken die aanzetten tot haat, zoals deze van MBL, Alexandre Frota, Kim Kataguiri (leider van het MBL) of anderen”.

Ten tijde van het ontstaan van de relatie tussen de (toen) 40-jarige Caetano en de 13-jarige Lavigne (in 1986) was een seksuele relatie tussen meerderjarigen en minderjarigen (minder dan 14) nog niet echt strafbaar en werd per geval beoordeeld door de rechter (als het zover kwam). De strafwet hieromtrent werd pas gewijzigd in 2009.

Foto: Liade Paula - Ministério da Cultura

#AlexandreFrota #MBL #BraziliëNieuwsOnline #PaulaLavigne #Caetanoveloso #KimKataguiri

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page