top of page
  • Observer

TV of internet?

Propaganda-Eleitoral

De campagne van Geraldo Alckmin (PSDB) zal 80 maal per week verschijnen in de programmatie van de Braziliaanse openbare televisiezenders, vanaf het begin van augustus. De PT zal zich 27 keer per week kunnen verdedigen en Jair Bolsonaro moet tevreden zijn met drie filmpjes in elke periode van 7 dagen. Een en ander roept de vraag op: wat is het gewicht van deze verschijningen op het scherm?

Zal Alckmin hierdoor definitief gelanceerd worden? Zal Bolsonaro erin slagen om zijn kiezers te behouden, of om het aantal hiervan te verhogen? Zal de kandidaat die door Lula aangeduid wordt, genoeg bekendheid krijgen tot aan de dag dat de kieshokjes opengaan?

De jacht op allianties die de jongste dagen duidelijk zichtbaar was, is gerechtvaardigd. Steeds meer Brazilianen informeren zich via het internet, maar de televisie blijft een zeer belangrijke rol spelen in dit verhaal. Specialisten menen dat het internet en de televisie een gelijk gewicht in de schaal leggen, op het moment dat besloten wordt op wie men zal stemmen.

Brazilianen raken steeds meer verbonden met sociale media, maar 25% van de bevolking heeft nog steeds geen toegang tot het internet, of hebben er geen belangstelling voor. In cijfers vertaald betekent dit dat 36 miljoen kiezers aangewezen zijn op de televisie om hun kandidaat te selecteren. Wie vertrouwd is met Facebook, Twitter, Instagram e.a., kwam al in aanraking met de campagne en maakte mogelijk al een keuze. Het is zo goed als zeker dat Jair Bolsonaro al heelwat vissen gevangen heeft in deze vijver, mogelijk zoveel dat hij zijn top al bereikte.

Uit vorige verkiezingen blijkt dat zendtijd op de televisie zich niet noodzakelijk vertaalt in een overwinning. De boodschap is belangrijker. De kandidaat die er niet in slaagt om via zijn boodschap de kiezer te overtuigen, mag zich 80 keer per week op het scherm vertonen, maar de kijker zal er geen belangstelling meer voor vertonen.

De televisie zal ook doorslaggevend zijn voor de kandidaat die door Lula aangewezen wordt als zijn plaatsvervanger. De partij hoopt 45 miljoen potentiële Lula-kiezers te overtuigen, waarvan velen uit de lagere sociale klasse en met gelimiteerde toegang tot het internet.

#GeraldoAlckmin #BraziliëNieuwsOnline #Twitter #JairBolsonaro #Facebook #Internet #Instagram #PT #Lula #PSDB #PropagandaEleitoral

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page