top of page
  • Observer

Twee maten & gewichten?

Carmen-Lucia-M-Camargo

De voorzitster van het STF (Supremo Tribunal Federal, het opperste gerechtshof van Brazilië), minister Cármen Lúcio (foto), zegt dat een eventuele herziening van het besluit omtrent de uitvoering van een straf na een beoordeling van het beroepshof in tweede instantie, het STF zou “verkleinen”. Het hoogste gerechtshof deed hieromtrent al een uitspraak in 2016 waarin een meerderheid van het hof stemde voor de uitvoering van een straf in dergelijke gevallen. Een en ander is van toepassing op ex-president Lula die vorige week een hogere straf opgelegd kreeg van het beroepshof in Porto Alegre, gaande van 9 jaar en 6 maanden tot 12 jaar en 1 maand.

In zijn geval geldt nog een beroep, “Embargo de declaração” geheten, maar dat beroep krijgt in regel een snelle behandeling, slechts een of twee maanden. Enkel de hoogste gerechtshoven STJ en STF kunnen dan nog een besluit in het voordeel van Lula uitvaardigen. In principe kan hij dus over 1 of 2 maanden daadwerkelijk opgesloten worden.

Cármen Lúcia: “Ik zou niet weten waarom één specifiek geval zou moeten leiden tot een nieuwe discussie omtrent een beslissing die reeds eerder beoordeeld werd door dit hof. Ik heb hierover met niemand gepraat”, aldus de minister.

Niets kan echter verhinderen dat een van de andere 10 ministers, verkozen door het lot, ingaat op een verzoek tot een habeas corpus van Lula door zijn advokaten, aldus de weg openend opdat de ex-president een beroep bij een van de hoogste gerechtshoven mag afwachten in vrijheid.

De reacties op de uitspraak van Cármen Lúcia zijn, zoals altijd de laatste jaren, erg verdeeld en geven de hoge graad van polarisatie weer in de Braziliaanse maatschappij. Tegenstanders van Lula en zijn arbeiderspartij juichen de uitspraak toe, voorstanders zeggen dat zij een politiek standpunt inneemt, dat zij de grafdelver van de Braziliaanse constitutie is geworden, of dat zij instemt met een veroordeling zonder bewijzen.

Ivan Valente, voorzitter van de linkse partij PSOL en fervente verdediger van Lula (ondanks dat hij de PT in 2005 in de steek liet), maakte een vergelijking met Aécio Neves (PSDB) die vrijuit ging na een uitspraak van het STF, volgens hem een duidelijk voorbeeld van de twee maten en gewichten waarvan het opperste gerechtshof gebruik maakt onder haar leiding.

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

#BraziliëNieuwsOnline #CarmenLúcia #Lula #STF

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page