top of page
  • Observer

Tweede Covid-19 golf op komst?

FlamengoRJ

Het instituut Fiocruz waarschuwt voor een tweede Covid-19 golf in de staten Rio de Janeiro, Ceará en Maranhão. Dit staat te lezen in het bulletin InfoGripe, gisteren uitgegeven. De studie is gebaseerd op de cijfers die verzameld werden tot 28 juli, refererend naar de ‘epidemiologische week 30’ (van 19 tot 25 juli).

In het geval van Rio de Janeiro en Maranhão wordt de situatie als volgt ingeschat: “Tekenen van hervatting van de groei worden behouden, na een periode van daling. Erg veel gevallen. De hoofdstad geeft tekenen dat een nieuwe groei op komst is”. Met de “groei” wordt verwezen naar het aantal nieuwe besmettingen, met andere woorden een verslechtering in de controle van het virus.

De situatie is een klein beetje beter in Ceará. Niettemin waarschuwt Fiocruz ook daar voor de mogelijkheid van een tweede golf: het aantal gevallen is “zeer hoog” en er moet rekening gehouden worden met een “mogelijke tweede golf”. De hoofdstad Fortaleza vertoont “tekenen van stabilisatie met een mogelijke trage groei”.

“Fortaleza vertoont tekenen van stabilisatie, met een zwak teken van een mogelijke hervatting van de groei. Zoals aangegeven in de vorige bulletins is de situatie in de regio’s en staten van het land behoorlijk heterogeen. Daarom zijn de nationale gegevens geen goede indicator voor het definiëren van lokale acties” , verklaarde onderzoeker Marcelo Gomes, coördinator van InfoGripe.

De staten waar de daling aanhoudt zijn Paraíba, Minas Gerais en het Federaal District, maar de deskundige waarschuwt dat deze analyse door de volgende bulletins moet bevestigd worden: “In Minas Gerais en het Federaal District is het signaal (van de vermindering van het virus) nog steeds zwak”, zei hij.

Marcelo Gomes maakt duidelijk dat deze gegevens samen met andere indicatoren moeten worden geanalyseerd, zoals de bezettingsgraad van het aantal beschikbare bedden in de deelstaten en steden met het hoogste aantal infecties met covid-19, gezien de regio’s verschillen in de infrastructuur.

Foto boven: Wandelaars op de ‘Aterro de Flamengo’ in Rio de Janeiro.

Bron

Foto: Tomaz Silva - Agência Brasil

#InfoGripe #Ceará #BraziliëNieuwsOnline #Fiocruz #Coronavirus #Maranhão #COVID19 #Fortaleza #RiodeJaneiro

0 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page